a c

Телевизия Syfy ще прави минисериал по „Краят на детството”

Безсмъртната творба на Артър Кларк ще бъде адаптирана за малък екран догодина

173036„Краят на детството” е безспорна класика, написана от Артър Кларк, в която се разглежда по нетрадиционен начин една от най-преекспонираните теми на жанра научна фантастика, а именно – космическата инвазия. Типично за Кларк, фокусът на сюжета не е върху екшъна, така че любителите на битки между хора и извънземни, в които първите винаги печелят, въпреки очевидно по-ниското си ниво на развитие, ще останат разочаровани. Вместо това, книгата е посветена на екзистенциалните въпроси, които поражда сблъсъкът с непознатото (пък бил той и мирен).
Преди дни беше обявено, че не безизвестната телевизия Syfy финансира минисериал, създаден по мотиви от този класически роман – новина, която е едновременно интригуваща, но и обезпокоителна, когато става дума за същата медия, дала живот на „шедьовъра” „Акулонадо”. Не може да се отрече, че ръководителите на СайФай се стараят да вдигнат нивото на кабеларката и да си върнат любовта на зрителите, тъй като обещаха не един и два, а цял куп на пръв поглед интересни сериали. От друга страна, тези хора неведнъж изненадаха зрителите с прибързани и понякога не особено адекватни решения. Например наскоро спряха новото ток шоу на Уил Уитън, а и очевидно все още се колебаят дали да подновят фантастичния уестърн „Съпротива”. Макар че последният не стана огромен хит, той има прилична фен база и рейтинги, както и втори сезон, който определено показа развитие и подобрение в сравнение с миналата година. При всички положения, за нас като зрители остава да се примирим с нещата каквито са, и да приемем оптимистично решенията и бъдещите проекти на телевизията (или ако предпочитате, може да се обидите и да не гледате повече техни проекти, но те така или иначе няма да разберат )).

images bookМинисериалът по „Краят на детството” може да се окаже както завладяваща екранизация на една от най-добрите научни фантастики, така и абсолютен провал, но и в двата случая ще бъде нещо, което трябва да се види от истинските фенове на жанра. За сега изгледите са по-скоро добри – автор на сценария е Матю Греъм („Живот на Марс”), а режисьор – Ник Хъран (работил по „Доктор Кой” и „Шерлок”). Според президента на телевизията, това е най-амбициозният проект, с който са се захващали от години. Сюжетът ще бъде развит в няколко части, с обща продължителност шест часа, а сериалът ще бъде завършен и излъчен през 2015 г.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата