Гид в стоте най-добри книги от жанра

60 000 души дадоха своя глас в чуждестранна анкета и определиха 100-те най-велики книги от жанровете научна фантастика и фентъзи. Представяме ви резултатите, за да ви помогнем да изберете следващото си четиво сред тях.

Наскоро се състоя гласуване за най-великите фантастични книги на всички времена. Според организаторите от NPR (National Public Radio) гласа си са дали над 60 000 души, включително и моята особа. Вотът ставаше по следния начин: от въздълъг списък с имена на книги избираш своите топ 10. След това гласовете се сумират и най-предпочитаната книга излиза на първо място. По-долу ще видите пълния списък на най-харесваните книги от жанра. Ако не успеете да си харесате книга само от описанието й, погледнете изготвения от SFSignal много полезен гид, който ще ви помогне в това начинание. Книгите са разпределени в интересна схема, по която се движите според предпочитанията си. Българска версия на полезния гид може да свалите оттук. Нека четенето започне:

1. Властелинът на пръстените

The Lord Of The Rings

от Дж. Р. Р. Толкин

Не е възможно да се предадат на посягащия за пръв път към тази книга всичките й достойнства, нейният мащаб и великолепие.

Криволичещ от епичното до комичното, от пасторалното до диаболичното, сюжетът пресъздава по възхитителен начин герои и сцени в един изцяло измислен, но напълно правдоподобен свят на джуджета, елфи и хора.

Пред вас е пълното издание на един невероятен роман, който не ще ви даде миг покой до последната страница… и дълги години след това.


2. Пътеводител на галактическия стопаджия

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

от Дъглас Адамс

Артър Дент, благовъзпитан и умерено скучен жител на земята е спасен в последната минута преди планетата да бъде разрушена, за да отвори път на нова хиперкосмическа магистрала. С хавлия за баня в ръка той започва пътешествие през пространството и времето, заедно със своя спасител и пътуващ дописник на ПЪТЕВОДИТЕЛЯ Форд Префект.


3. Играта на Ендър

Ender's Game

от Орсън Скот Кард

Андрю Уигин, наричан още и Ендър, е приет още на 6-годишна възраст във Военното училище на Космическия флот, за да бъде обучен чрез игри да развие своите качества на военоначалник. По-късно Ендър се оказва единствената надежда на човечеството във войната срещу извънземните нашественици.


4. Дюн

Dune

от Франк Хърбърт

За научната фантастика „Дюн“ е онова, което е „Властелинът на пръстените“ за фентъзи литературата. Тази изключителна поредица премахва бариерите на съзнанието и разширява неимоверно пространството и времето, за да освободи достъпа на фантазията до всички територии на необятното. Ако се чудите какво е генезисът на джедаите, империите на мрака, изтънелите прегради между добро и зло и още много други опори на съвременната фантастика, потърсете тук. „Дюн“ е удивителен и сложен епос, съчетаващ политика, религия, човешка еволюция и екология.


5. Песен за огън и лед

Game of Thrones Boxed Set

от Джордж Р. Р. Мартин

С шеметния си бяг от скована в жесток студ страна към земи на вечно лято и охолно безгрижие, „Игра на тронове“ е сказание за владетели и владетелки, воини и чародеи, наемни убийци и незаконно родени претенденти за власт, появили се във времена на мрачни поличби. Тук странна войнствена орда се сражава с мечове, изковани от невиждан от човека метал, жестоко дивашко племе сее безумие сред хората, свиреп млад принц от кръвта на дракона разменя сестра си, за да си върне трона, едно дете се губи в сумрака между живота и смъртта и една решена на всичко жена предприема опасно пътуване, за да защити това, което й е скъпо. Сред заговори и коварства, трагедии и вероломство, победи и насилия, съюзници и врагове, съдбата на Старките виси на косъм и всяка от страните се бори за победа в най-смъртоносния конфликт: Играта на тронове.


6. 1984

1984

от Джордж Оруел

Книгата описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно проследяване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално подтисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.


7. 451 по Фаренхайт

Fahrenheit 451

от Рей Бредбъри

Дошло е време, когато пожарникарите сами палят пожари. Пожарникарят Гай Монтег обича да подклажда огъня и да гледа как книгите изгарят, докато не се запознава с едно седемнайсетгодишно момиче, което му разказва за минало, когато хората не са се страхували, и с един професор, който му разкрива бъдеще, в което хората могат да мислят. Гай Монтег вече знае какво трябва да направи…


8. Фондацията

Foundation

от Айзък Азимов

Старата Галактическа империя е на върха на могъществото си. И на прага на разпадане. Това се разбира само от Хари Селдън, създател на науката психоистория(ПИ), която предсказва статистически достоверно поведението на огромни групи от хора.

След разпада на старата до появата на нова велика империя ПИ доказва период от 30000 тъмни години на анархия и хаос. Пак с помощта на ПИ този период може да се скъси до 1000 години.

За целта Хари Селдън основава две Фондации, които да контролират прехода.


9. Прекрасният нов свят

Brave New World

от Олдъс Хъксли

Годината е 632-а по новото летоброене на Световната държава – едно високотехнологично и автоматизирано общество, идеално подреден по предварителна схема рай, където човешките същества се създават в лабораторни условия и същността им се обуславя от химическата обработка на зародишите: от каста алфа – с относителна индивидуалност, до каста епсилон – множество съвършено еднакви близнаци, предназначени да извършват неблагодарни механични дейности. В този „прекрасен нов свят“ щастието е задължително и постижимо чрез задължително раздаване и приемане на наркотични вещества, семейството е непозната категория и срамен спомен от далечното минало, а свобода, Бог и добро са забравени понятия.

Но далеч от тази висша цивилизация все още съществува Резервоарът – където се живее, обича и вярва по-старому. И когато Бърнард Маркс и Ленина Краун – имената, разбира се, не са случайни – го посещават и довеждат оттам Дивака, настъпва неизбежният трагичен сблъсък между естествения човек и бездушното и стерилно общество.


10. Американски богове

American Gods

от Нийл Геймън

Шадоу е мъж с минало. Сега обаче той не иска нищо друго, освен да живее спокойно с жена си и да не се забърква в неприятности. Докато не научава, че тя е загинала в ужасна катастрофа.Той тръгва за погребението и самолетът е разтресен от силна буря, а някакъв човек на седалката до Шадоу му се представя като господин Уензди и знае за него повече, отколкото е възможно. Непознатият предупреждава Шадоу, че се задава много по-голяма буря. И от този миг нататък вече нищо няма да бъде същото…

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
30 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Thanks for introducing a little raitnaoilty into this debate.

Кал
Kal

Както се вижда и от pingback-a – току-що пуснахме българската версия на анкетата „Любими фантастични книги“:

http://choveshkata.net/blog/?p=2135

Участвайте. 🙂

Carolyna

По какви параграфи “ Властелинът на пръстените“ е по-добра от “ Фондацията“? По мое мнение, първата е най-велика във фентъзи жанра, а втората – в научната фантастика (два различни жанра, необосновано обединени в тази класация). А къде са руските автори? Луканенко, Рибаков, Стругацки, Ефремов, Цьолковски, Беляев…

Светослав

„Хиперион“ на Дан Симънс да е на 51 място…абсурд.
Трябва да е в първата десятка, както и „Падението на Хиперион“,“ Едимион“ и „Триумфът на Едимион“.

Тази четирилогия е уникална. Бих го сравнил с трилогията „Властелинът на пръстените“

Марто

Къде са братя Стругацки?…
И трябваше все пак да бъдат разделени фентъзито и фантастиката, не да са в една класация.

Нед Ласков

И хубаво сте направили!

Петър Атанасов

То това е и най-съществената полза от цялата класация, заради която изобщо я публикувахме 🙂

Станимир Ставрев

Аз също не съм съгласен с липсата на Хари Потър. Определено можем да сме сигурни, че тази поредица е била прочетена от много повече хора от което и да е произведение/ поредица в тази класация.
Разлика между фантастика и фентъзи има и то огромна, затова щом се прави смесена класация, Потър също трябва да е там.
Забелязах също, че и Вещера отсъства… което според мен е голям удар за славянското фентъзи.
Също така определено не съм съгласен с 5-тото място на Мартин. Много надценен автор.
Факт е, че след като всички имаме различни мнения за книгите, никога няма да има класация с която всички да сме съгласни. Важното в случая поне за мен е, че успях да си харесам доста произведения които бих прочел ако имах време.

Vas

Никаква класация не е това без Титан на Джон Варли… разочарован съм.

Кал
Kal

Ъъъъ… къде е „Здрач“?

:DDD

(Всъщност аз харесвам четвъртата книга безсрамно много. А The Host е брилянтна като персонажи и взаимоотношения, и търсене на пътищата, които водят различните към създаването на общност.)

Сега вече знам, че и западните класации не отстъпват по нищо на нашите Големи четения…

gerinka

Забравих и Урсула Ле Гуин, а и предполагам и доста други автори. 🙂

gerinka

А бе, според мен има по-хубави фентъзита от Властелина. Тя е доста хубави, ама за мен поне преди „Песен за огън и лед“ водоше до някъде. (Преди 2-3 години е това). Освен това има много хубави книги като Малазанската книга за мъртвите, на Фийст поредиците, Тери Прадчет, разбира се! И още много други книги. Не знам, нещо не мога си направя класация. Песен за огън и лед ми беше фаворитът, защото е доста „брутална“, а другите ми се струваха по-сладникави, но след като препрочетох Сагите на Фийст, вече не съм толкова сигурна :-D. А бе важното е да се чете.

Мира

Властелинът може би е на първо място защото да питаш човек, който и една книга не е прочел, за най-добро фентъзи/фантастика веднага ще се сети за нея. Според мен много такива хора са гласували. А да си призная не си спомням дали „Хари Потър“ изобщо беше в списъка с книгите. Но може да съм го пропуснала защото търсех определени заглавия.

Нед Ласков

😀 Не знам, аз не ги считам за нещо много особено… мое лично мнение (естествено коренно различаващо се от милиони други)…

Петя Ивайлова
petia84

„Хари Потър“ е бъдеща класика, а „Властелинът“ утвърдена. Трябва да се радваш(а и повечето, които харесваме този сайт), че никой не попита къде е „Здрач“ 😀 !

Нед Ласков

Ай стига сте питали за тоз Потър… Аз мога да ти кажа защо го няма, и защо Пръстените са на първо място: Защото тези, които са направили класацията, са отишли при авторките или издателствата (няма значение) и са казали „Кой колко дава, за да е на първо място?“ И понеже Потърица им е теглила една, другите са решили, че не трябва да изпускат шанса и…

Трябва ли да продължавам? Според мен и „Властелинът на пръстените“ и „Хари Потър“ нямат място в тая класация и изобщо не могат да се сравняват блудкавите им историйки с тези на „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Среща с Рама“ и „Фондацията“…

Kris Tiana Tosheva

Богове, как може любимите ми писатели да са на 10+, 40+ и 80+ места?! Според мен колкото и двата жанра да си приличат, толкова се и различават. Такава подредба не може да бъде достатъчно реална, особено като видях Джордж Мартин на 5-то място../ Не че не го харесвам, но допреди „Игра на тронове“ сериала, Мартин имаше много по-малко фенове. Просто не ми се струва честно спрямо другите писатели да го слагат в топ 5 от топ 100 от forever and ever книгите. И, да, Хари Потър къде е? ^_^

Нед Ласков

Много съм съгласен!!!

Петя Ивайлова
petia84

изтеглих си гида, но предпочитам сама да си избирам книги – понякога човек сам изненадва себе си, когато установи, че нещо неочаквано му харесва.
и аз мисля, че има много общо между фентъзито и фантастиката – най-малкото духовна близост (т.е. който харесва едното е много вероятно да хареса и другото) – ето Урсула Ле Гуин (споменавам я, макар да не ми допада) твори и в двата жанра, а моят фаворит Тери Пратчет често е споменаван редом до Дъглас Адамс.

Alisa

А според мен са доста различни. 🙂 говоря за научната фантастика – точно тя нама нищо, ама абсолютно нищо общо с фентъзито, особено с някои блудкави истории за вещици и т.н. Според мен някои от присъстващите книги в тази класация са обида за Азимов и Кларк :), пък и за Толкин също.
Разбира се тази класация има една добра страна – ще прочета някои от тези книги или поне ще се опитам. 🙂

Петър Атанасов

На мен пък ми харесва да са омешани. Все пак не са чак толкова далечни, поне като сравним разликата между фентъзи и научна фантастика с фентъзи и каквото и да е друго или научна фантастика и каквото и да е друго. Джордж Мартин например вика на всичко сайфай и хич не се старае да прави разлика 🙂 В нашия сайт също добре съчетаваме видовете фантастики (надявам се) 🙂

Между другото нали всички видяха готината схемичка, която е самият гид? Важно е да не се пропусне 🙂

Alisa

Не може да се прави обща класация за научна фантастика и фентъзи. Не може да се сравнява Фондацията с Властелинът на пръстените. Аз чета и двата жанра, но не могат да се слагат под общ знаменател. Трябва да има отделна класация за научна фантастика и друга за фентъзи.

Петя Ивайлова
petia84

въобще не съм съгласна, че Нийл Геймън заслужава да е в 10-ката, и въобще в класацията с повече произведения от сър Тери Пратчет! като знам, колко много книги от този списък са ми познати, но не ми изглеждат чак толкова изключителни, трябва да внимавам с новите, които си избирам;) . За сега си харесах „Хрониките на Амбър“ – ще потърся повече информация за поредицата, и ще реша дали да я чета.
п.с.: Къде е „Хари Потър“?!

Мира
Pepper

Чрез класацията открих много интересни заглавия. Книгите, за които гласувах почти всички са влезнали в класацията, но са по-назад.

Петър Атанасов

Споделете и вашата подредба ако искате 🙂 На мен ми се струва, че класацията е пристрастна откъм филмираните книги – имам чувството, че са гласували хора, които повече гледат сериали и филми, отколкото четат. От тия 60к гласували сигурно 20 са гласували само за това, което са гледали, а не което са чели. Но нищо, пак е добра класацията и виждам добри предложения, с които да се захвана 🙂

Въх, колко съм несъгласе с водещите заглавия…
Но поздравявам организаторите на класацията по припцип, браво!