„Туин Пийкс“ се завръща!

След 25 години извън ефир ще видим продължение!

Живеем в интересни времена и доказателство за това е настоящата новина! Една легенда се завръща в ефир и ще заживее отново – „Туин Пийкс“!

Ако не сте много сигурни какво точно е това, значи вероятно сте много млади или не сте кой знае какви сериаломани. Twin Peaks има два сезона, излъчени през 1990 и 1991 (само година по-късно и по БНТ в България, с повторения по Нова ТВ през 2005 и 2006 и CBS Drama през 2012). Премиерата му събира 34 милиона (!) зрители пред екрана, а след спирането феновете му остават верни и поддържат паметта за него жива.

В сюжета става дума за странно малко градче, в което красивата ученичка Лора Палмър е убита. Агент Дейл Купър от ФБР пристига в Туин Пийкс, за да разкрие кой е убиецът. Самият Купър обаче е доста странен и не би могъл да бъде описан като рационален детектив. Скоро на зрителя му става ясно, че целият град не е наред – самият сериал често изпада в объркващ сюрреализъм, при който не е много ясно какво се случва. Убиецът е разкрит към средата на втори сезон, но намесените около него демонични сили и загадъчният паралелен свят поддържат интригата до края.

Край, който от днес официално вече не е край, тъй като ще се правят нови серии и продължение на историята!

Както забелязахте от тийзъра, телевизията-възкресител не е ABC, по която първо тръгна сериалът, а Showtime (Penny Dreadful, Dexter). Дейвид Линч и Марк Фрост, създатели на култовия продукт, ще режисират и напишат сценариите за 9 епизода, с които историята ще бъде продължена, ще бъдат дадени отговори на останалите като висящи въпроси и ще бъде даден достоен край на емблематичния сериал. А може би рейтингът му ще бъде толкова голям, че ще бъде продължен отново и след 2016 година?

Освен посоченото в горния кратък абзац, нищо друго не е известно за новите 9 серии (макар че и това стига, за да развълнува феновете на оригинала). Ако сте от най-запалените фанатици, вероятно си спомняте сцената, в която Лора Палмър прошепва в ухото на Дейл Купър, че ще се видят отново след 25 години. Е, 25 години почти минаха и е време тя да си изпълни обещанието! Разбира се, фактът, че сюжетът ще се развива в днешно време, не говори много, щом става дума за Линч – времето при него е разтегливо понятие.

Хубавото е, че новият проект ще продължи директно старата история, а няма да представлява римейк, рестарт, ребуут или нещо друго с „ре“. Това обаче е нож с две остриета, тъй като не е ясно кои актьори биха се завърнали (Джак Нанс, който изигра Пийт Мартел, и Франк Силва – демона Боб, вече са починали. Останалите са живи, но значително остарели), а също и дали Линч и Фрост могат да намерят същата магия, която превърна първите два сезона в култов хит, помнен и до днес, четвърт век по-късно.

Ако трябва да бъдем честни, „Туин Пийкс“ има доста слабости. 80% от събитията и сцените нямат смисъл, а зад действията на 90% от героите няма никаква логика. Макар нас да ни привлича свръхестественият елемент, за много други зрители той е бил отблъскващ (дори причина за скарване между Линч и АВС). А не бива да забравяме и елементите на сапунена опера, които често само разводняваха същината на сюжета. За покъртителните диалози и мудното темпо да не говорим.

Въпреки това, странността на Twin Peaks, особено по време, в което всичко по телевизията е било до болка стандартно, му печели много почитатели и слава на новаторски продукт. Ваденето на парче хартия изпод нокътя на жертвата може днес да ни звучи като нещо банално, привикнали на Law & Order: Special Victims Unit, но за времето си е било доста потресаващо. Най-вече добре са работели гореспоменатият сюрреализъм и усещането, че просто не знаеш какво се случва, но ти е интересно да гледаш още.

Днес, вече свикнали на редица странни и оригинални сериали, отдавна разширили значително възможностите пред телевизионните сериали и, съответно, повдигнали осезаемо качеството на телевизията като медия изобщо, ни е трудно да си представим какво би могъл да направи Линч, за да ни прикове към екраните със същия интерес. Може би е невъзможно? А може би има начин отново да бъдем изненадани и провокирани? Ще трябва да почакаме чак до 2016 г., за да разберем, но за феновете чакането си струва! За останалите също има поука – никога не казвайте „никога“ що се отнася до възможността за завръщане на ваш любим сериал!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
8 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Драго

ОК – фен, може би die-hard трябваше да те нарека. Но отлежава добре с времето е добре казано. Аз принципно казвам, че това е единствения сериал, който става по-добър с годините. Явно като порастваме откриваме неща, които не сме ги разбирали. Аз лично го харесвам най-вече заради това, че си играе с крайности – от някъква абсурдна сапунчеста ситуация за отрицателно време ти влиза в трилър/хорър и после връща към някъкъв подобен абсурд и ти се чудиш какво става. Като бях малък, когато пускаха някаква по лирична музика винаги очаквах нещо брутално и ме беше шубе още преди всичко да е започнало.

Иначе 92 го пуснаха за първи път по Канал 1 и то като чисто нов, за което евала им правя. И то след новините в 8:30. 1996 го повториха по ефир 2 и след това чак 2005 по Нова. 94-5 Миро си го гледал по друга линия, но пак на крехка възраст така или иначе.

Миро

Аз лично го гледах някъде през 94-95г. когато бях на 6-7г. не знам дали беше по тв или някой ни беше дал сериите на касетка, но помня че едновременно ме плашеше и кефеше 🙂 което е една от най-добрите комбинации 🙂

Karabulev

… нямаше ли някаква котка в този сериал или се бъркам с друг? Или котката беше агент на герой от друг сериал? Хм …

Петър Атанасов

Е явно не е толкова професионална, щом съм допуснал тези два малки пропуска 🙂 А и не е вярно, че не съм фен, сериалът наистина има чар и сякаш отлежава по-добре с времето. Докато го гледаш има много неща, които те дразнят, но след това като забравиш лошото и ти остане само хубавото… накратко, разбирам защо факторът носталгия играе толкова силна роля 🙂 Само се притеснявам точно от това – че като нов сезон, четвърт век по-късно, просто ще бъде почти невъзможно да се пресъздаде същата магия. Времената са други, телевизията е друга, хората са други, всичко е друго. Но, разбира се, и аз ще гледам с интерес 🙂

Впрочем, днес като обсъдих новината с един приятел на 20 години, той също доста се развълнува. Оказа се, че и той като малък (9-годишен) го е гледал по телевизията. Явно той е хванал повторенията по Нова. Тъй че не си само ти 🙂 Май само аз го гледах като дърт вече.

Драго

Естествено за мен една страхотна новина. Дори и да не е groundbreaking (както правилно се отбелязва горе – много неща се промениха откъм сериали), аз ще съм доволен само да видя агент Купър със смартфон, вместо диктофона с касетки и ще ме удари носталгията.

Ядрото от фенове ще си го гледа (аз съм там разбира се), след като излезе трейлъра форумите буквално избухнаха и дискусии, спекулации, лични емоции и какво ли още не. Специално моето поколение (тези които 1992 бяхме на 7-8 и ни е останало) и тези нагоре ще оценят подобаващо.

Пешо, като за не-фен статията ти е доста добра, което издава професионализъм и познание на всеобхватната scifi материя. Джак Манс, всъщност е Нанс (http://www.imdb.com/name/nm0620756/?ref_=nv_sr_1), a един друг актьор, който играе жизненоважен персонаж за Twin Peaks (БОБ) също няма да може да се присъедини, поради тези причини. То всъщност там е най-интересно как ще го пресъздадат – дали ще ползват стари кадри или ще recast-нат…Без него обаче няма как 😉

Миро

Принципно от Шоутайм съм доволен, рядко правят глупости и принципно си изпипват работата, НО когато се дънят се дънят като за световно… така че да, ще поживеем и ще видим
п.с Видях че си ги обединил да, харесва ми и постер снимката, мойта много зелена беше … 🙂

Петър Атанасов

Ееее, гледай какво има преди да пишеш 🙂 Иначе да, сериалът си заслужава подробна статия 🙂 Очаквам или да е нещо страхотно, или уникална тъпотия, която ще вбеси всички (нещо като филма Fire Walk with Me).

Миро

Еййй тамън пуснах за одобрение една статия за същото 🙂 еицц , ама твоята е по-детайлна бравоо