1 коментар
Tainata istoriq na Twin Peaks

Какво се крие в горите на Туин Пийкс?

Ревю на книгата „Тайната история на Туин Пийкс“ от Марк Фрост, изд. „Бард“.

Нали знаете, че обикновено книгите са по-добри от филмите по тях. Е, и тук е вярно. Въпреки че сериалът е първи, а книгата е спомагателен и незадължителен материал към него, ако трябва да сравнявам удоволствието от „Туин Пийкс: Завръщането“ (или трети сезон) и „Тайната история на Туин Пийкс“, определено книгата печели по всички показатели. Тя е дело на сценариста Марк Фрост и е много по-силно завръщане към света на сериала от първите два сезона (доколкото ги помня), отколкото осемнайсетте серии, излезли тази година.

Да започнем с очевидното – оформлението на книгата е превъзходно и впечатляващо. Цената от 30 лева може и да ви се види височка за 380 страници с текст (реално около 150-200 като махнем картинките и раздуването на шрифтове), но като погледнете колко старание е положено за оформление и предпечатна подготовка, не може да не се съгласите, че си струва. Книгата е направена като досие с изрезки от вестници, писма, официални документи, факсове, фотоси, бележки, драскулки и т.н. Въпреки че страниците са пришити към книжното тяло, вие наистина имате чувство, че разлиствате събраните материали в папката на агент „Т.П.“ от ФБР. Обогатени с илюстрации и снимки, от които всеки истински фен на сериала би се подмокрил. Аз лично се трогвам, като видя подобно внимание към детайла и отдаденост към творбата – дори и да не съм сред най-върлите почитатели на „Туин Пийкс“, се чувствам глезен и уважаван, когато държа в ръцете си такова издание.

Материалите в досието, събрани от Архиваря, описват различни събития, свързани малко или много с Туин Пийкс от преди няколко века до края на ХХ век (малко след края на втори сезон, но доста преди началото на трети). Споменават се важни исторически личности и събития, покрити и цензурирани от военните, които сами не разбират какви точно са феномените в територията около градчето. Добро впечатление в тази връзка ми направи как истерията около НЛО-тата през ХХ век е вплетена в митологията. Също така има интересни предистории за много от героите, които вече познаваме, като лично на мен ми харесаха най-много тези на Маргарет Колсън (жената с дънера), Андрю и Джоузи Пакард, както и на индианското племе на зам. шериф Хоук, но те далеч не са единствените покрити. Ще разберете, че много от персонажите, които сте отметнали като маловажни за епизодите едно време (и никой няма да ви се сърди, ако сте ги забравили отдавна), тук се разкриват като много значими.

Дали ще разберете повече за старите серии на „Туин Пийкс“ след тази книга? Да. Ще научите още за някои от героите, ще ви бъдат предложени странични истории за далечното минало на града. Дали в нея има ключове за разбирането на трети сезон? Съвсем малко, и то нищо, което да не става ясно в самия сериал. За загадките, останали след него, обаче, няма подсказки. Дали може да се чете книгата, без да сте гледали сериала? Никак не е препоръчително. Тя е писана за феновете и за добре запознатите с първите два сезона.

Марк Фрост често остава на заден план и хората забравят, че приносът му към „Туин Пийкс“ е равен с този на Линч. „Тайната история…“ пък си е лично негова, като Линч дори отрича да я е чел.

За съжаление, и тук, както в сериала, има много баластра. Ще прочетете десетки страници, чието съдържание всъщност не ви трябва и не ви обогатява по никакъв начин. Но всъщност това зависи от степента на вашата мания по Twin Peaks. Ако сте от тези, които вярват, че във всеки кадър и във всяка разтеглена импресия има изобилие от материал, който за нищо на света не бива да се пропуска (камо ли проспива), то всеки лист хартия тук ще ви е ценен. Ако сте от другия тип фенове, които харесват сериала, но се измъчват с мудното му темпо и безсмислените странични сюжетни линии, то и с „Тайната история“ няма да се отървете от книжния им еквивалент. Но ако в „Завръщането“ съотношението полезно:безполезно беше около 1:10, тук е 1:2, което е далеч по-добър показател.

Впрочем, не бива всичко написано да се приема за чиста монета. Бдителни читатели са намерили редица несъответствия между описания на едни и същи събития в „Тайната история“ и в някоя от другите три книги или сериала. Марк Фрост е допускал такива нарочно – той е казал, че все пак това е колекция от различни исторически извори, базирани предимно на човешки спомени или интерпретации, а те никога не са напълно точни. Става дума за детайли, които не са важни. Те дори могат да допринесат към удоволствието на върлите фенове, ако си поставят за задача да ги открият, а останалите няма и да разберат за тях.

Последно искам да коментирам емоционалния заряд на книгата. По принцип, сбор от документи и хвърчащи листа не би трябвало да предизвиква емоции у вас, поне не и толкова, колкото един стандартен добре написан роман с нормално повествование. Тук имаме предимно сухи данни за откъслечни събития. И наистина, когато те покриват места и лица, за които не ни пука, тъй като връзката им със сериала е твърде слаба, четенето е трудно, а емоционалният заряд е нулев. Но пък когато се намеси някой познат герой, дори историята му да е разказана сухо, тя има ефект и зарибява, дори и да е твърде кратка. Ще повторя, че лично за мен, самото оформление на книгата също допринесе за това да се почувствам добре, което повишава удоволствието от четенето, оттам и емоционалния заряд.

В крайна сметка, издателство „Бард“ са пуснали на български едно превъзходно издание за феновете на Twin Peaks. Наистина, ако харесвате сериала и се чудите дали си струва да дадете 30 лева за „Тайната история на Туин Пийкс“ – струва си. Дори вече да сте изгледали новите епизоди и да не сте тотално очаровани от тях, пак си струва. Но ако не гледате сериала и дори не сте сигурни кой точно е убил Лора Палмър, по-добре прегледайте първо сериите и после минете на книгата, защото иначе няма смисъл от упражнението – ще узнаете твърде много неща, за които не е предвидено да разбирате по този начин, а и те няма да означават нищо за вас, ако не познавате героите.

 

Моята оценка:
История – 4
Герои – 4+
Стил на писане – 5+
Eлементи на изненада – 4-
Емоционален заряд – 4+
Теми за размисъл – 5.50
Фантастични елементи – 6-
Степен на оригиналност – 6-
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 6

Общ успех: Мн. добър (5,05)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата