8 коментара
The-Black-Lodge-twin-peaks-9013799-1600-900

„Туин Пийкс“ се завръща!

След 25 години извън ефир ще видим продължение!

Живеем в интересни времена и доказателство за това е настоящата новина! Една легенда се завръща в ефир и ще заживее отново – „Туин Пийкс“!

Ако не сте много сигурни какво точно е това, значи вероятно сте много млади или не сте кой знае какви сериаломани. Twin Peaks има два сезона, излъчени през 1990 и 1991 (само година по-късно и по БНТ в България, с повторения по Нова ТВ през 2005 и 2006 и CBS Drama през 2012). Премиерата му събира 34 милиона (!) зрители пред екрана, а след спирането феновете му остават верни и поддържат паметта за него жива.

В сюжета става дума за странно малко градче, в което красивата ученичка Лора Палмър е убита. Агент Дейл Купър от ФБР пристига в Туин Пийкс, за да разкрие кой е убиецът. Самият Купър обаче е доста странен и не би могъл да бъде описан като рационален детектив. Скоро на зрителя му става ясно, че целият град не е наред – самият сериал често изпада в объркващ сюрреализъм, при който не е много ясно какво се случва. Убиецът е разкрит към средата на втори сезон, но намесените около него демонични сили и загадъчният паралелен свят поддържат интригата до края.

Край, който от днес официално вече не е край, тъй като ще се правят нови серии и продължение на историята!

Бутон за зареждане на YouTube видео

Както забелязахте от тийзъра, телевизията-възкресител не е ABC, по която първо тръгна сериалът, а Showtime (Penny Dreadful, Dexter). Дейвид Линч и Марк Фрост, създатели на култовия продукт, ще режисират и напишат сценариите за 9 епизода, с които историята ще бъде продължена, ще бъдат дадени отговори на останалите като висящи въпроси и ще бъде даден достоен край на емблематичния сериал. А може би рейтингът му ще бъде толкова голям, че ще бъде продължен отново и след 2016 година?

Освен посоченото в горния кратък абзац, нищо друго не е известно за новите 9 серии (макар че и това стига, за да развълнува феновете на оригинала). Ако сте от най-запалените фанатици, вероятно си спомняте сцената, в която Лора Палмър прошепва в ухото на Дейл Купър, че ще се видят отново след 25 години. Е, 25 години почти минаха и е време тя да си изпълни обещанието! Разбира се, фактът, че сюжетът ще се развива в днешно време, не говори много, щом става дума за Линч – времето при него е разтегливо понятие.

Хубавото е, че новият проект ще продължи директно старата история, а няма да представлява римейк, рестарт, ребуут или нещо друго с „ре“. Това обаче е нож с две остриета, тъй като не е ясно кои актьори биха се завърнали (Джак Нанс, който изигра Пийт Мартел, и Франк Силва – демона Боб, вече са починали. Останалите са живи, но значително остарели), а също и дали Линч и Фрост могат да намерят същата магия, която превърна първите два сезона в култов хит, помнен и до днес, четвърт век по-късно.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Ако трябва да бъдем честни, „Туин Пийкс“ има доста слабости. 80% от събитията и сцените нямат смисъл, а зад действията на 90% от героите няма никаква логика. Макар нас да ни привлича свръхестественият елемент, за много други зрители той е бил отблъскващ (дори причина за скарване между Линч и АВС). А не бива да забравяме и елементите на сапунена опера, които често само разводняваха същината на сюжета. За покъртителните диалози и мудното темпо да не говорим.

Въпреки това, странността на Twin Peaks, особено по време, в което всичко по телевизията е било до болка стандартно, му печели много почитатели и слава на новаторски продукт. Ваденето на парче хартия изпод нокътя на жертвата може днес да ни звучи като нещо банално, привикнали на Law & Order: Special Victims Unit, но за времето си е било доста потресаващо. Най-вече добре са работели гореспоменатият сюрреализъм и усещането, че просто не знаеш какво се случва, но ти е интересно да гледаш още.

Днес, вече свикнали на редица странни и оригинални сериали, отдавна разширили значително възможностите пред телевизионните сериали и, съответно, повдигнали осезаемо качеството на телевизията като медия изобщо, ни е трудно да си представим какво би могъл да направи Линч, за да ни прикове към екраните със същия интерес. Може би е невъзможно? А може би има начин отново да бъдем изненадани и провокирани? Ще трябва да почакаме чак до 2016 г., за да разберем, но за феновете чакането си струва! За останалите също има поука – никога не казвайте „никога“ що се отнася до възможността за завръщане на ваш любим сериал!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата