2 коментара
mars one ttt

Избрани са 100 финалиста за Mars One

Амбициозният проект за покоряване на Червената планета в телевизионно риалити е почти готов със селекцията на участниците.

Макар да имаме още поне десетина години докато това се случи, следващата стъпка за човечеството в космоса ще бъде покоряването на Марс. И докато програмите на NASA и SpaceX са достатъчно интересни в тази насока, не бива да забравяме проекта, който е достатъчно луд, за да се реализира наистина – Mars One.

Преди време норвежците обявиха смелия си план да изпратят 24 човека с еднопосочен билет за Марс, като парите за скъпата операция дойдат от организиране на телевизионно риалити шоу. 200 000 души от цял свят изявиха желание да са сред късметлиите, които първи ще стъпят на Червената планета, а процесът на техния подбор е почти завършен. Избрани са стотима финалисти, 50 мъже и 50 жени, които ще се борят за място на космическия кораб и пред камерите.

https://www.youtube.com/watch?v=xxS7dCMBvSI

Сред избраните няма българи, но има четирима представители на балкански държави. От Румъния е избрана 34-годишната Андреа, от Хърватска – 28-годишният Марко, от Сърбия – 51-годишната Любинка, а от Словения – 41-годишният Матей. Общо до финала са достигнали 39 човека от двете Америки, 31 от Европа, 16 от Азия, 7 от Африка и 7 от Океания. Можете да разгледате пълния списък с финалисти тук, като всеки от финалистите е представен с кратко текстче и клипче.

Компанията се надява първият екип от четирима души да кацне на Марс около 2025 г., но почти всичко зависи от тестовия полет, предвиден за 2018 г. Ако безпилотният кораб стигне невредим до Червената планета, то може и целият проект да се реализира наистина, при което човек, и то непрофесионален космонавт, за първи път ще стъпи на Марс.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата