Избрани са 100 финалиста за Mars One

Амбициозният проект за покоряване на Червената планета в телевизионно риалити е почти готов със селекцията на участниците.

Макар да имаме още поне десетина години докато това се случи, следващата стъпка за човечеството в космоса ще бъде покоряването на Марс. И докато програмите на NASA и SpaceX са достатъчно интересни в тази насока, не бива да забравяме проекта, който е достатъчно луд, за да се реализира наистина – Mars One.

Преди време норвежците обявиха смелия си план да изпратят 24 човека с еднопосочен билет за Марс, като парите за скъпата операция дойдат от организиране на телевизионно риалити шоу. 200 000 души от цял свят изявиха желание да са сред късметлиите, които първи ще стъпят на Червената планета, а процесът на техния подбор е почти завършен. Избрани са стотима финалисти, 50 мъже и 50 жени, които ще се борят за място на космическия кораб и пред камерите.

Сред избраните няма българи, но има четирима представители на балкански държави. От Румъния е избрана 34-годишната Андреа, от Хърватска – 28-годишният Марко, от Сърбия – 51-годишната Любинка, а от Словения – 41-годишният Матей. Общо до финала са достигнали 39 човека от двете Америки, 31 от Европа, 16 от Азия, 7 от Африка и 7 от Океания. Можете да разгледате пълния списък с финалисти тук, като всеки от финалистите е представен с кратко текстче и клипче.

Компанията се надява първият екип от четирима души да кацне на Марс около 2025 г., но почти всичко зависи от тестовия полет, предвиден за 2018 г. Ако безпилотният кораб стигне невредим до Червената планета, то може и целият проект да се реализира наистина, при което човек, и то непрофесионален космонавт, за първи път ще стъпи на Марс.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Миро

Аз съм на същото мнение… за съжаление подобно мащабно начинание е пощи не възможно без съдействие на правителства или някакви мега корпорации, които обаче ще се намесят само ако има някаква изгода.

Петя Ивайлова

Радвам се за тях. Имаше някои обещаващи кандидати българи, на които стисках палци, но не съм напълно сигурна дали за тях самите е било добре да ги изберат… Още имам съмнения, че просто няма да успеят да съберат парите и при най-добро желание и без намерение за измама, накрая пак нищо няма да стане, но дано да греша.