6 коментара
марс1

Проектът Mars One – вдъхновяващ или ужасяващ?

Времето ще покаже дали частният проект за реалити на Марс е само ефектна измама; въпреки съмненията в тази посока, засега намеренията около него изглеждат сериозни.

През 2013 г. започна реалното изпълнение на Mars One  (въпреки, че планове за мисията се правят от няколко години), а именно – селекцията на астронавти за полета. На Червената планета ще бъдат изпратени само четирима души, чието пътуване до там ще стартира през 2022 г., ще продължи седем месеца и ще приключи през 2023 г., когато те ще заживеят в новопостроеното си селище и ще опитат да изградят самозадоволяваща се колония чрез ресурсите, с които разполагат. Тези хора няма да бъдат избрани измежду истински астронавти, а сред феновете на проекта, изразили желание за участие в интернет. Това е официалната реклама – ако проектът ви изглежда обещаващ, можете да се включите:

http://www.youtube.com/watch?v=n4tgkyUBkbY

Емблемата на мисията - човешки отпечатък върху Марс показва красноречиво вярата на организаторите, че това ще бъде следващата голяма стъпка в човешката история.

Кандидатстването започна в края на април и ще продължи до 31 август, така че, ако искате да сте един от бъдещите космонавти – все още имате време да се запишете (вече има заявено желание за участие от българи, но колкото повече, толкова по-добре, нали? 🙂 ). Критериите, на които трябва да отговаряте, са описани на официалната страница на мисията (http://applicants.mars-one.com/). А именно – кандидат-астронавтите трябва да са интелигентни, креативни, психически стабилни и физически здрави. Трябва да са на възраст над 18 години (няма горна граница!). На страницата на сайта е подчертано, че кандидатстващите трябва да имат реална преценка за себе си и възможностите си, и дори има таблица, в която са изброени качествата, които трябва да притежават, и в какво се изразяват те, така че в случай, че не сте сигурен какво точно означава качеството „любопитство”(не по принцип, а според организаторите на този проект), препоръчително за един бъдещ астронавт, може да проверите. Сред другите изисквания са да не са пристрастени към тютюнопушене, алкохол или наркотични вещества (всъщност, най-добре да не са пристрастени към нищо – включително човешка компания, въздух, разходки на открито, тъй като условията на Марс ще бъдат доста сурови). Освен това, отлично зрение, кръвно налягане не по-високо от 140 на 90, и ръст между 154 и 190 сантиметра. Официалният език на мисията е английски, но не е задължително за кандидатите да го владеят (тъй като ще имат време да го научат в процеса на обучение и подготовка). Както виждате, информацията, популяризирана в пресата, че ВСЕКИ може да кандидатства, не отговаря на истината – действително се приемат кандидати в широк възрастов диапазон, от двата пола и от всички страни, но високите критерии свързани с психическата устойчивост и физическото здраве намаляват значително броя на тези, които имат шанс да влязат в тренировъчната програма.

За да заявите желание, трябва да си направите едноминутен видео клип, в който да се представите и да кажете защо искате да участвате (за предпочитане на английски, но имате възможност да избирате между още 10 езика, изброени на страницата – българският не е сред тях). Клипът трябва да се изпрати на http://apply.mars-one.com/, заедно с писмена информация за желаещия, мотивационно писмо и резюме. Плаща се и определена такса, която е различна за различните страни – определя се според жизнения им стандарт – за България е около 20 долара.

Камъни и пясък - на пръв поглед Марс напомня на земните пустини, но животът там ще е много по-труден, отколкото в която и да е от пустините на Земята.

Заявлението за участие, макар да напомня за кастинг за риалити шоу, ще промени коренно живота на избраните, така че за тях е по-добре да не си мислят, че това е игра, а да подложат на сериозен размисъл евентуалните последствия. От хилядите, които са се записали, ще бъдат избрани 40 души, които ще бъдат тренирани в продължение на седем години да издържат на тежките условия на Марс и на полета; ще бъдат обучавани да работят със сложна техника и да си оказват спешна медицинска помощ в случай на нужда. Избраните ще трябва да се простят и с близките си, защото ако са сред четиримата колонизатори, те никога повече няма да ги видят. Полетът за Марс в този случай е еднопосочен. Четиримата пратеници от Земята ще се превърнат в истински марсианци, тъй като Червената планета ще бъде дом за тях до края на живота им.

Именно това е моментът, който шокира огромна част от критиците на този проект. Според тях, това е самоубийствена мисия, и кандидатстващите за нея са луди, уморени от живота хора (явно въпреки изискването за психическо здраве). Наистина, това че космонавтите няма да се върнат, е в определен смисъл ужасяващо, редом с това, че те ще преживеят трудностите на най-дългия до сега космически полет, а също и ще попаднат в непозната и трудна за овладяване среда.

От друга страна, тези хора ще бъдат част от най-голямото досега постижение на човечеството и със сигурност ще бъдат запомнени. Ако всичко протече по план и приемем, че няма трагични инциденти при полета и след приземяването им, те ще имат уникални животи, и би могло да се каже, че ще се превърнат в герои. Макар че изисква огромни жертви, това че те ще получат шанса да изживеят живота си като никой друг преди тях, и дори да останат в историята, може би е добра компенсация. Проектът не бива да се подценява, само защото се рекламира като риалити формат. В крайна сметка, само преди няколко месеца, целият свят имаше възможност да гледа на живо скока на Феликс Баумгартнер (спонсориран от известна енергийна напитка) – и тогава също имаше вероятност нещо да се обърка пред очите на зрителите, но никой не разтълкува публичността на скока като проява на лош вкус, или като нещо, което намалява сериозността му.

Астронавтите от Марс уан ще имат седем години да се откажат, а също и безброй възможности да отпаднат от финалната селекция, ако се окаже, че не се справят с тренировъчната програма. Затова може да се приеме, че хората, които в действителност ще бъдат изпратени, са взели своето решение (и то със сигурност не е породено от тежка депресия), и са достатъчно добре подготвени да се справят с бъдещите изпитания.

Ако искате да подкрепите проекта, но не искате да се заселите на Марс, можете да го направите, като си купите рекламни материали.

Донякъде е притеснително, че докато се стигне до 40 избрани, кандидатите ще преминат през редица тестове, които напомнят състезателни игри – и те също ще бъдат излъчвани по медиите. Според по-мнителните скептици, заинтригувани от проекта, неговите организатори (или ако не всички, то някои от тях) ще се възползват от това, за да натрупат състояние – не за мисията, а за себе си, и може да се окаже, че всичко е една голяма измама. Най-вероятно, докато не започнат космическите полети, няма да разберем със сигурност дали този риск е реален, или не. Истината е, че Марс уан е проект, който разчита най-много на тези средства (и в много по-малка степен на дарения и такси от записалите се за участие), така че, той ще има нужда от интереса на световните медии, за да се превърне в реалност.

Според официалната страница в интернет, още тази година ще можем да видим как ще изглежда марсианското селище – негова реплика ще бъде построена на място със суров климат, за да могат астронавтите да тренират в относително реална обстановка.

От следващата година започва подготовката на първият полет до Марс – който ще се осъществи през 2016 и няма да съдържа хора, а само ресурси, необходими за осъществяването на проекта. Ще бъде създаден и сателит, който ще създаде възможност за комуникация с Марс (интересно, дали ще даде достъп на колонизаторите до земната информационна мрежа? …) .  Първият товар, изпратен от Марс уан, ще се приземи през есента на 2016г. – ако всичко върви по план. Ако този етап действително се осъществи, едва ли ще има някой, който още да се съмнява, че всичко е измама. В такъв случай, ще останат само притесненията за живота на космонавтите. Товарът ще съдържа резервни части, соларни панели и провизии. След още две години – през 2018 г., ще бъде изпратен и  роувър (който ще бъде същият като тези на НАСА). Той ще се приземи в района, където са изпратени провизиите, и ще потърси наоколо най-подходящото място за селище. Всичко, заснето от него, ще се излъчва непрекъснато и на живо. Всички конспиратори, които до сега са твърдели, че НАСА цензурира информацията за медиите, ще имат възможност да се уверят с очите си дали на Марс има пирамиди, зелени човечета и каквото и да било друго, освен пясък и камъни. Ще бъде вълнуващо!

Реалитито на Марс ще бъде изключително сериозно начинание, и със сигурност няма да подлага участващите в него на мисии от типа "Издялкайте мистериозно лице на повърхността на планетата" или "Изплашете колегите си, като си сложите маска на извънземно и изскочите иззад някоя скала", затова сравняването му с Биг Брадър е неуместно.

През 2021 г. ще бъдат изпратени още предмети необходими за изграждане на колонията и още един роувър. Двата роувъра ще изградят основите на колонията преди пристигането на хората. През следващата година ще бъде подготвен самият полет – превозното средство, в което астронавтите ще прекарат 7 месеца, ще бъде изградено в орбитата на Земята (все още е прекалено примитивно, за да го наричаме космически кораб, нали?), и самите те ще се простят с познатия им свят, за да поемат по своя път през есента на 2022 г..

През 2023 г. ще станем свидетели на приземяването и първите стъпки по експлоатация на колонията – определено това е най-важната година от мисията, а също и най-напрегнатото нещо, което някога е било излъчвано по телевизията (ако се осъществи). Астронавтите ще трябва да инсталират компонентите, които са пристигнали няколко години преди тях (всички ще стискаме палци да са в добро състояние и лесно откриваеми). След още няколко месеца, те ще получат още товари с доставки, които да подпомогнат новия им живот. След това контактът с колонията ще бъде временно прекъснат и, ако всичко до момента е протекло по план, през 2025 г. в колонията ще бъдат изпратени още четирима души.

Това са официално анонсираните стъпки, които ще следва Марс уан. Осъществяването им ще струва около шест милиарда долара, а тези пари ще бъдат събрани от дарения и печалби от съпътстващите медийни проекти. Според учените, тези стъпки не са невъзможни за осъществяване, но са изпълнени с рискове.

Въпреки това, не може да се отрече, че проектът е осъществим. Може би той действително е примитивен начин да започне колонизацията на други планети, но не бива да забравяме, че преди няколко стотин години пътуването до съседни континенти е отнемало по няколко месеца и е било не по-малко опасно и изпълнено с неизвестни, отколкото е пътуването до Марс днес. Първата стъпка може и да е тромава, но влече след себе си следващи стъпки и все някога трябва да бъде направена. Освен това, дори да се провали, проектът Марс уан със сигурност ще предизвика полемика, която ще ускори развиването в близко бъдеще на по-добри подобни проекти, както и напредъка на човечеството.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата