capsule balloon space 131112 3

Космически туризъм на балон

Компания ще предлага издигане с балон на 30 километра височина.

Скъпичко ли ще ви дойдат 250 000 долара за полет на Върджин Галактик? Не се бойте, вече ви трябват само 75 000, за да излезете в космоса, или поне да стигнете до ръба му. Това ще стане с балона на World View Experience, който скоро ще започне да издига туристи на височина от 30 километра.

Компанията наскоро е обявила, че е завършила успешно пробен полет на височината от 19 мили и е една стъпка по-близо до обслужването на космически туристи. На борда не е имало хора, но пък е издигната техника от американски университети, която е измерила нивото на озона и е заснела клипче.

screen_shot_2015-02-24_at_5.03.07_pmВъпросната височина е точно на ръба на атмосферата и би позволила на клиента да вижда както черното като мастило космическо пространство над себе си, така и извивката на Земята отдолу. Не минава рекорда за скок с парашут (той принадлежи на Алън Юстас – 42 км, Феликс Баумгартнер направи 39), но и не е зле като за полет с калпав балон.

Пасажерите ще бъдат разположени в осем-местна капсула, висяща от паракрило, което на свой ред е прикрепено към супербалона. Последният ще свърши работата по издигането на пътниците до желаната височина, откъдето ще се насладят на обширна гледка върху земната шир, след което балонът ще се отдели, а парашутът ще спусне капсулата плавно на земята.

Доскоро балоните ни изглеждаха като останка от миналото, но май има начин да влязат отново в употреба. Компанията планира да започне работа с клиенти през 2016 година. Започваме ли да пестим отсега?

PH_Landing

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата