4 коментара
vyzov

Трейлър за руския филм, заснет в космоса

Том Круз не можа да спечели тази космическа надпревара.

Състезанието за първи игрален филм заснет в космоса вече е спечелено от Русия. Излезе трейлър за „Вызов“ („Зов за помощ“) от режисьора Клим Шепенко с Юлия Пересилд в главната роля. Сюжетът се върти около инцидент на космическата станция. Главната героиня ще се бори да спаси космонавта Иванов, който трябва да претърпи сърдечна операция в условия на нулева гравитация, и страда по тригодишната си дъщеря, която я чака на Земята.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Филмът е заснет през 2021 година, като скромният снимачен екип излита със Союз в космоса. Щом установяват орбита, Шепенко и актьорите започват снимките. Те продължават 12 дни като се събира 30-часов материал, в последствие събран в 35 минути кадри, които да се използват в крайния продукт. Поради липсата на дизайнери, гримьори, сценографи и т.н. по разбираеми причини, Шепенко изпълнява всички тези задължения сам.

От години американският актьор Том Круз разправя, че иска да бъде първият, който да снима филм в космоса. Круз е известен с лудите си каскади, така че е напълно логично това да дойде от него. Уви, той твърде много се замота с набирането на финансиране и в крайна сметка беше изпреварен. Той обаче засега не смята да се отказва, нищо че вече няма да е първи. Все пак ще опита да бъде пионер в друга област – да стане първият цивилен, който да излезе в открития космос – актьорите от „Вызов“ не са опитали нещо толкова дръзко.

Коментарите под трейлъра са смесени – някои се радват на начинанието, други са силно скептични към качествата на филма, дори се изразяват съмнения дали наистина снимките са протекли в космоса. Естествено, има и недоволни, че 7 милиарда рубли са отлетели в космоса, вместо да послужат за нуждаещи се руснаци, каквито има в изобилие (ние не сме съгласни с този аргумент – винаги ще има бедни, но е важно да се инвестира, за да може цялото общество да се вдъхновява и движи напред). Някои сцени не изглеждат реалистично (блъскането на космонавтите по стените, пушещите в залата специалисти в Роскосмос, статичната яка на главната героиня, многото грим, с който се събужда, подсмихващите се актьори по време на сцена с криза), така че вероятно става дума за набързо пришпорена и недообмислена продукция, която да послужи основно с пропагандна цел колко велика е Русия. Дори и да е така, едва ли са излъгали за снимките в космоса и постижението си заслужава да бъде отбелязано и видяно (по възможност по пиратски пътища, за да не спонсорираме терористична държава).

Премиерата е на 12 април.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата