1 коментар
starrr

Далечна звезда озадачава астрономите

Възможно ли е странните данни да се дължат на извънземна цивилизация?

danni
Данни от доклада, показващи намаления на яркостта до 22%. Хоризонталната ос отчита времето в дни след началната дата на изследването, а вертикалната – яркостта, където за 1 е приета средната яркост на звездата. Долните две фигури показват двата големи спада от горната в по-голям мащаб.

Огромна звезда на 1500 светлинни години от Земята дава уникални данни и кара учените да се чудят каква е причината за тях.

Наблюдавано от телескопа Кеплер, астрономическото тяло с обозначение KIC 8462852 е показало резки намаления на яркостта си. С подобни затъмнения при наблюдението на редица звезди са открити хиляди планети – когато между звездата и Земята премине непознат свят, светлината, излъчвана от звездата, леко избледнява. Това се случва на редовни интервали и често представлява по-малко от 1% намаление на яркостта – именно това е доказателство за откриването на нова планета.

При въпросната KIC 8462852 обаче, намаленията на яркостта са изключително резки – до 22% на моменти. Дори около звездата да обикаля планета с размерите на Юпитер, тя няма как да причини такова затъмнение. Освен това, амплитудите се проявяват на нередовни интервали и продължават различно време, тоест, няма как да са причинени от планета, въртяща се в нормална орбита. При изследването на явлението са изключени причини като повреда на телескопа, отломки от планетен сблъсък или звездни петна (като слънчевите петна, но на друга звезда). По принцип не е невъзможно явлението да се дължи на големи групи огромни комети, които да минават между Земята и звездата, но това звучи доста невероятно.

Какво друго обяснение остава?

ludiqАвторката на научното изследване върху звездата, Табата Бояжян, предполага, че затъмненията могат да се дължат на изкуствено построен обект, като например Дайсънова сфера (или Звезда на смъртта, бихме допълнили ние). Дайсъновата сфера е идея на Фриман Дайсън около слънцето да се построи гигантска сфера от соларни панели, които да оползотворяват енергията от слънчевата светлина. Възможно е в онази слънчева система да има по-развита от нас цивилизация, на която да е хрумнала същата идея.

За да проверят теорията си, Табата и нейният научен партньор Джеймс Райт са подали молба да насочат радио телескоп към звездата. Това ще отнеме време, тъй като молбата трябва да бъде одобрена от комисия – радио телескопи не се намират под път и над път и твърде малко проекти могат да се възползват от такъв. Дотогава, възможността за съществуване на развита извънземна раса на 1500 светлинни години от нас ще си остане недоказана.

Разбира се, повечето астрономи смятат, че явлението се дължи на обикновен природен феномен, който просто още не сме наблюдавали. Но при всички положения, ситуацията си струва да се изследва по-задълбочено.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата