10cПрез 2008 година Paramount имаше изненадващ хит – „Кловърфийлд“, в който светът беше превзет от ужасяващи извънземни през погледа на камерата на група младежи. С 25 милиона долара бюджет, филмът изкара 170 милиона приходи. Благодарение на успеха, тази година имахме и изненадващо „продължение“, или по-скоро нова история в същата вселена, като даже не е сигурно, че е същата вселена – 10 Cloverfield Lane (ако ще го гледате, по-добре подходете към него като към самостоятелен филм). Той беше с 15 милиона бюджет и 108 милиона приходи – също прекрасен резултат.

Ето защо Парамаунт задвижват нещата и започват да продуцират цяла поредица с по един нов филм всяка година. Дори се оказва, че един от предстоящите им проекти, God Particle, се гласи за третата част. Продуцент отново е Джей Джей Ейбрамс, а режисьор – Джулиъс Она. В главните роли са Джон Кразински, Гугу Мбата-Роу, Даниел Брул, Елизабет Дебицки, Зий Жанг и Дейвид Ойелоуо. По първоначални данни, сюжетът се върти около група космонавти, аварирали в космоса, но не е сигурно дали това описание е точно.

Любопитно е, че 10 Cloverfield Lane имаше различно име в началото, уж за да се запази в тайна факта, че е „продължение“ на Cloverfield. Казваше се The Cellar, а новото име дойде по-късно. Възможно е и тук да ни очаква същото ребрандиране с вмъкване на Кловърфийлд в заглавието. Не можем да сме сигурни и какво да очакваме от третия филм, тъй като Ейбрамс дава противоречиви интервюта. От една страна, казвал е, че в третия филм ще се свържат първите два, но от друга – описанието на сюжета звучи доста далечно от досегашните Кловърфийлдове. Дали пък не става дума за антология, обединена единствено от името и идеята за извънземна инвазия? Или пък не става дума за тотално независими проекти, впоследствие поставени под шапката на Cloverfield за маркетингови цели (името вече се разпознава, доказано успешно е, със сигурност ще привлече много повече зрители)?

Информацията е оскъдна, но почитателите на първите два филма могат да са доволни, че дори и да нямат директни продължения, поне ще имат още предложения от същия тип.