8 коментара
The-Last-Man-On-Earth 1 ms 022415-750x400

Спирания за Lucifer, The Expanse, The Exorcist, Last Man on Earth

„Луцифер“, „Експанзията“, „Екзорсистът“, „Последният мъж на Земята“ и „Нечовеци“ официално няма да имат повече епизоди.

В предишната новина стана дума за сериалите, които имат успех на телевизионния фронт. Уви, малко повече са тези, които се провалят и се налага да спрат преждевременно.

Изображение с име: the expanse ccНай-вбесяващо е спирането на „Експанзията“, но там не всичко е загубено. Засега рейтингите на трети сезон са практически еднакви с тези на втори – петте излъчени епизода имат 1,46% повече зрители, но 2,22% спад в ключовата демографска група. В натурално изражение, това са 570 000 зрители на епизод, което никак не е много, но пък е повече от доста други сериали на Syfy, включително подновените „Ван Хелзинг“, „Уинона Ърп“, „Канал нула“ и др. На пръв поглед, решението за спирането е шокиращо, предвид приличните за канала рейтинги и хвалбите на критиците. Но има и разяснение – сделката на Syfy с компанията-продуцент е телевизията да печели само от първото излъчване на епизодите. Парите от по-късните гледания, отпускането на правата за стрийминг платформите (в САЩ The Expanse се представя много добре по Amazon, у нас пък може да се гледа в сайта на Netflix) и др. не остават в телевизията. Така става изключително важно зрителите да гледат точно по време на премиерата и точно по Syfy а не на друго време и място. Уви, сериаломаните отдавна не гледат по този начин, което прави американската кабеларка губеща от сделката. Продуцентската компания обаче е уверена, че ще успее да продължи сериала другаде, така че има голям шанс трети сезон в крайна сметка да не е последен.

Такъв шанс обаче няма за „Нечовеци“, колосалният провал на Марвел, който шокира света с некомпетентността си миналата година. Много се изписа за недостатъците на Inhumans, но явно бяха необходими 6 месеца, за да се обяви официално спирането му. За щастие, сериалът почти не е обвързан с друг продукт на Марвел за кино или телевизия, така че липсата му няма да натъжи никого. Наскоро Ансън Маунт се присъедини към състава на „Стар Трек: Дискавъри“, така че след трагичните рейтинги, ужасяващите отзиви и неговото напускане едва ли има и някой изненадан.

За съжаление, съдбата му следват и три от сериалите на Fox. The Exorcist беше със слаби рейтинги още в първия си сезон, но положителните отзиви, неочакваният обрат по средата на сезона и уверенията на Джереми Слейтър убедиха телевизията да му даде още един шанс. И въпреки че и втори сезон имаше добри ревюта, рейтингите паднаха допълнително, което сега официално води до край на сериала. Финалът оставя немалко отворени въпроси, но главният сценарист не се сърди на телевизията. В туита си по темата той отчита, че „Екзорсистът“ е с най-ниски рейтинги от всички продукции на ефирните телевизии и затова той е щастлив и благодарен, че изобщо са му дали втори сезон.

Малко по-изненадващо е спирането на „Луцифер“, тъй като той определено имаше своите фенове, но и там рейтингите никога не са били цветущи. Миналата година подновяването беше на косъм, което означава, че спадът в зрителския интерес сега с 10% (20% в ключовата демографска група) прелива чашата. Последният епизод предстои да бъде излъчен съвсем скоро, като сценаристите обещават той да завърши по много добър начин сюжета на трети сезон, макар и да остави доста отворени вратички за отказания четвърти.

По същия начин е спрян и „Последният мъж на земята“. Комедията винаги е била със слаби рейтинги, но спадът и тази година (вече до под 2 милиона зрители на епизод) най-накрая е убедил FOX да дръпне шалтера. Така историята на Фил и жените (и кучето) около него завършва с финала, излъчен по-рано тази седмица.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата