tony kaye

Робот с изкуствен интелект ще е в главната роля на нов филм

Тони Кей ще прави иновация в Холивуд за филма 2nd Born.

Изображение с име: 1st born
Плакат на първия филм от IMDB.

Ако сте творец и искате да творите научна фантастика с виртуална реалност или изкуствен интелект, по-добре побързайте, защото тези две концепции вече са реалност, а не жанрови мечти. Поредното доказателство за това е намерението на режисьора Тони Кей („Американска история Х“) да сложи робот с изкуствен интелект в главната роля на продължението на предстоящата инди комедия „Първороден“ (1st Born) с Вал Килмър, Том Беринджър и Дениз Ричардс.

Въпреки че употребата на робот очевидно предполага научнофантастичен сюжет, такива елементи засега не се забелязват. „Първороден“ всъщност ще е романтична комедия, в която двама мъже ще стават дядовци за пръв път, но се мразят и трябва тепърва да се сработят, за да спасят своето първо внуче. Филмът не е спонсориран от голяма компания и още не е излязъл за широката публика, засега е известен само като първата съвместна ирано-американска продукция, но Кей вече работи по неговото продължение – „Второроден“.

Нямаме представа какъв сюжет се готви за него, нито какъв герой ще играе роботът. Продуцентите и режисьорът са се решили на странната идея след като са проумели, че компютърно-анимиран персонаж би им излязъл твърде скъпо. Същевременно, иновацията ще им послужи добре за промоцията на филма и дори се надяват да им донесе признание от актьорската гилдия. Кей е обявил, че роботът с изкуствен интелект ще бъде обучен като истински човешки актьор.

Предстои да видим как ще се удаде това начинание на екипа и доколко роботите могат да бъдат актьори. Решението със сигурност ще отблъсне по-консервативните зрители, но пък ще привлече интереса на останалите. В крайна сметка, със сигурност повече хора ще искат да гледат филма, отколкото без робота. Възможно е дори цялото изявление да е просто маркетингов трик, фалшива новина, с която да се привлече интерес към първия филм, след което продължението „случайно“ да пропадне, заедно с обявената иновация.

Стискаме палци новината да е истинска и да не се налага да чакаме дълго, за да видим какъв би могъл да е резултатът от този експеримент.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата