self-folding-robot

Самообразуващи се роботи

Листове от хартия, платки и пластмаса могат да се превърнат в роботи и да намерят редица приложения.

Искате ли роботче, което да може да се свие в лесно съхраняема форма след като спрете да го използвате? Вече има такова!

Проектът е разработен в Харвардския университет от екип, ръководен от Самюъл Фелтън. От привиден лист хартия с няколко джаджи върху него може да се образува робот. Листът всъщност наистина има слоеве хартия, но също така няколко слоя печатни платки и пластмасови листове, които се свиват при определена температура. Именно нагряването оформя робота в желаната форма. Към този лист са прикрепени два електродвигателя, две батерии и микроконтролер. 4 минути след включването си роботът може да се сгъва в определената си форма и да се придвижва доста бързо – с повече от 5 см. в секунда.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Честно казано, изглежда малко зловещо отблизо и ако видя такова нещо отблизо без да съм предупреден, инстинктът ми за борба с насекоми ще ме накара да го смачкам на място. Напомня на репликаторите от „Старгейт“, но вероятно идеята е да послужи за основа на устройства като ДРД-тата във „Фарскейп“ или нещо подобно. Принципът не е далеч и от идеята за трансформърите – дали и извънземните роботи във филма не са тръгнали от подобен проект?

Наистина, учените зад проекта вярват, че техните самосгъваеми роботи могат да се използват дори в космоса. Реално, компонентите за тези машинки не са чак толкова скъпи и сглобяването им отнема няколко часа. Сгъването и разгъването отнема 4-5 минути, а формата е подходяща за компактно съхранение при липса на активност. Вероятни приложения за тези джаджи биха били изследване на недостъпни за човешки крак територии като опасни пещери, чужди планети и Северна Корея (или коя да е потенциално вражеска държава), транспорт на леки товари или пък именно машинки-монтьори, каквито сме свикнали да виждаме по космическите кораби в сериалите. Разбира се, за тези цели изобретението тепърва трябва да се доразработи – в сегашния му вид не е нищо повече от играчка.

„Опитваме се да правим роботите колкото може по-бързо и евтино“, казва Фелтън. При създаването на робота учените са били вдъхновени от принципите на оригами – японското изкуство за сгъване на предмети от хартия. Най-ценното постижение на проекта, според инженерите, е способността на робота да се управлява сам, без оператор или компютър, който да го ръководи. Така една малка армия от тези гадинки може сама да върши това, за което е построена, без да се налага постоянен контрол, отнемащ от изчислителната мощ на компютъра или от времето на човека.

Поздравления на екипа за успеха, но дали наистина самоконтролът е толкова полезен? Все пак мнозина предупреждават, че създаването на изкуствен интелект може да доведе до човешко унищожение. За щастие, имаме още много години старомоден живот, преди да разберем дали всички тези изобретения и прогнози ще унищожат цивилизацията ни или не.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата