the-haunting-of-hill-house1

Ще има втори сезон на Haunting of Hill House, но с друго име

The Haunting of Bly Manor ще адаптира друг роман за духове.

Netflix правилно предположиха, че техният сериал The Haunting of Hill House по романа на Шърли Джаксън „Свърталище на духове“ ще стане хит. Не успяха обаче да предвидят, че публиката ще го хареса толкова много, че ще поиска втори сезон. Историята обаче си е завършена и главният сценарист Майк Фланаган не смята да се връща към нея или персонажите й.

Потенциалът за печалби обаче си е потенциал за печалби и затова няма да остане нереализиран. Netflix и Фланаган са се разбрали да направят нещо като втори сезон, но с друго име, други герои и друг роман за адаптиране.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Изображение с име: primkata na prizrakaПреобразуваната в антология продукция ще продължи с The Haunting of Bly Manor. Той ще адаптира романа на Хенри Джеймс „Примката на призрака“ (издаден у нас преди 17 години от изд. „Фама“). Книгата е написана още в края на ХІХ век и отново разказва за група хора в затънтено имение, които (може би?) са преследвани от призраци. Главната героиня е млада жена, наета за гувернантка на две осиротели деца в имение на име Блай. След като пристига на място обаче, тя започва да се притеснява, че нещо зло тегне над тях и заплашва да отнеме невинността им. На всичкото отгоре, започват да й се появяват видения на две призрачни фигури, бродещи из имението.

От по-подробно описание на сюжета вероятно няма нужда, защото Фланаган сигурно пак ще интерпретира историята както на него му харесва и в крайна сметка тя няма да има почти нищо общо с оригинала. Още повече, догодина ще има и филм, The Turning, който ще адаптира абсолютно същия роман, така че двете продукции вероятно ще се опитат да се разграничат една от друга. Екранизация е правена и през 1961 г. за филма The Innocents.

Идеята за превръщане на успешни минисериали в антологии не е нова – съвсем наскоро същото направи и The Terror. Майк Фланаган пък е имал вече концепция за втори сезон още докато е правел първи, тъй като, по думите на актьора Оливър Джаксън-Коен (Люк), са вкарвани деликатни подсказки тук-таме из кадрите. Разбира се, твърде малки, за да ги забележим, също като призраците, скрити из ъглите.

Новият сезон се очаква през 2020 година, а работата по него тепърва започва. Ще бъде интересно да видим дали Netflix ще го качат като отделен сериал или като нови епизоди на Hill House. Ако заглавието на първи сезон беше нещо по-общо, като българското такова, или като при American Horror Story, преходът към различния втори сезон можеше да е много по-лесен.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата