3 коментара
game of thrones

HBO предлага финала на Game of Thrones за Еми за сценарий

„Игра на тронове“ завърши разочароващо, но телевизията сякаш е проспала момента, в който Дан Уайс и Дейвид Бениоф се провалиха.

Изображение с име: pdeСега е моментът телевизиите да предлагат своите продукции за награди Еми и да дърпат връзки, за да спечелят признание и престиж. За HBO, а и за коя да е друга телевизия, няма по-престижен сериал от „Игра на тронове“, така че е нормално той да бъде избутан напред. Наглото в случая е, че сценарият на последния епизод от сериала, дело на Дан Уайс и Дейвид Бениоф, ще се бори за награда за „Отличен сценарий за драматичен сериал“. Това идва след меко казано смесената реакция на феновете след големия финал.

Осми сезон имаше само шест епизода и вероятно това му попречи да разгърне пълния си потенциал. В тези серии беше покрито огромно количество материал, което Джордж Р. Р. Мартин вероятно ще разработи подробно в последната си книга. Мнозина хвърлят основната вина за провала на сезона (само от творческа гледна точка, но не и от рейтингова) върху сценаристите, които се доказват като некомпетентни и неспособни да се справят без готов материал от книга за адаптация. Неочакваните обрати са тотално незаслужени, диалозите рязко се опростяват, много от развитията са нелогични.

Това обаче не пречи на сценаристите и на HBO да се гордеят с постигнатото. Кандидатстването им за Еми именно с този епизод е доста арогантно и вече се посреща с присмех в интернет.

Освен тази кандидатура, телевизията отправя и три епизода за категорията „Отлична режисура за драматичен сериал“ – последният („Железният трон“), четвъртият („Последният от Старк“) и третият („Дългата нощ“). Голямата битка с белите бродници беше именно в „Дългата нощ“, но и тази серия беше критикувана заради решението да се направи тъмна, при което действието почти да не се вижда, а и заради многото моменти, в които героите изглеждат затрупвани със зомбита, но след прескачане на камерата се оказват живи и здрави.

Наглостта продължава и с номинирането на Кит Харингтън за „Отличен главен актьор“ – с неговото богато разнообразие от реплики и емоции. Емилия Кларк пък ще се бори за „Отлична главна актриса“. За поддържащи роли са предложени Алфи Алън, Пилу Асбек, Николай Костер-Валдау, Питър Динклидж, Ричард Дормър, Гуендолин Кристи, Лина Хиди, Софи Търнър и Мейзи Уилямс. Карис ван Хутен пък ще се бори за най-добра гостуваща актриса.

В миналото Еми-тата са били доста щедри към Game of Thrones с общо 132 номинации и 47 награди, включително три за най-добър драматичен сериал и два за сценарии на Бениоф и Уайс. Още повече, награди се дават често за популярност, а и за цялостен принос, а не толкова за конкретни постижения през годината. От друга страна, сезонът наистина беше доста по-зле от обикновеното и със сигурност не заслужава толкова номинации. Ще видим какво ще стане накрая с амбициите на HBO да обере наградите за последен път с „Игра на тронове“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата