123 piramid

Дейвид Бениоф и Дан Уайз ще правят сериал по „Трите тела“

Ако всичко върви по план, китайският бестселър скоро ще получи своята телевизионна адаптация.

Тази новина не е съвсем прясна, но има интересно развитие, подробностите около което заслужават внимание.

Изображение с име: dd
Бениоф и Уайз са ентусиазирани за този проект.

Романът „Трите тела“ от Лиу Цъсин, който тази година беше издаден на български език от издателство Колибри и не е никак лош, скоро може би ще бъде превърнат в сериал. Правата за адаптирането му са закупени от Нетфликс, а по проекта работят небезизвестните Дейвид Бениоф и Дан Уайз („Игра на тронове“). Те сключиха договор със стрийминг платформата през 2019г. и това е първият от проектите, по които работят. Бениоф и Уайз си партнират с Александър Ву („Истинска кръв“), а изпълнителни продуценти на проекта са Райън Джонсън и Рам Бергман. Авторът Лиу Цъсин и преводачът на романа от английски Кен Лиу (който е и писател), ще бъдат в ролята на консултиращи продуценти.

Ако се осъществи, сериалът ще обхваща цялата трилогия, наречена „Земното минало“, а не само „Трите тела“ (първия том).

„Трилогията на Лиу Цъсин е най-амбициозната научно-фантастична поредица, която сме чели; тя отвежда читателите на пътешествие започващо през 60-те години на 20-ти век и стигащо до края на времето, и простиращо се от живота на нашата бледа синя точка (Земята), до най-отдалечените кътчета на Вселената. Ние очакваме с нетърпение да прекараме следващите години от животите си адаптирайки тази история за зрителите от цял свят.“ – споделят Бениоф и Уайз.

Можем спокойно да предположим, че сериалът ще бъде американизирана версия на историята.

При толкова известни имена свързани с проекта и при очевидния ентусиазъм, демонстриран от шоурънърите, човек би помислил, че нищо не може да се обърка и да попречи на реализирането му. Оказва се, обаче, че не е точно така и някои хора имат съображения срещу него.

А именно – неотдавна петима американски сенатори от републиканската партия се обърнаха с писмо до Нетфликс да преосмисли плановете си за адаптиране на „Трите тела“. В тяхното писмо сенаторите изразяват загриженост заради това, че стрийминг платформата е влязла в бизнес отношения с човек, който разпространява опасна пропаганда на Китайската комунистическа партия (имат предвид автора на трилогията Лиу Цъсин). Според тях, Нетфликс спомага за нормализирането на тормоза (състоящ се в системно преследване, затваряне в лагери, принудителен труд и принудително културно претопяване), осъществяван от китайските управляващи над уйгурското мюсюлманско малцинство в страната. Китайското правителство е построило над 400 концентрационни лагера в област Синдзян и (според слуховете) с хората настанени в тях се извършват всякакви зверства, сред които принудителна стерилизация и използването им за тестване на нови лекарства.

Вероятно си спомняте, че на територията на един от тези лагери е заснета част от новия филм на Дисни „Мулан“, заради което също се вдигна шум.

Отговорът на вицепрезидента на Нетфликс, Дийн Гарфийлд гласи:

Изображение с име: liu-cixin
Лиу Цъсин

„Господин Лиу е китайски гражданин, който живее в Китай. Той е авторът на книгите, но не и създател на предстоящия сериал. Нетфликс съди индивидуалните проекти според тяхната стойност. Ние не сме съгласни с неговите коментари, които по никакъв начин не са свързани с книгата или сериала на Нетфликс.“

Що се отнася до самия Лиу Цъсин, загрижеността на сенаторите има своето основание. В едно миналогодишно интервю за списание Ню Йоркър, той отговаря на въпроса какво мисли за действията на китайските власти спрямо уйгурите, а отговорът му е следният:

„Вие бихте ли предпочели те да посичат тела по гарите и училищата при терористични атаки? Ако не друго, то поне правителството помага за  подобряването на тяхната икономика и освобождаването им от бедността. Ако контролът (над тях) се разхлаби, последствията биха били ужасяващи.“

Интересно е, че „Трите тела“ критикува доста действията на комунистите по време на Китайската културна революция. Дали Лиу Цъсин наистина вярва, че мюсюлманското малцинство трябва да бъде държано под строг контрол и претопявано насила, няма как да разберем. Може би той просто не иска да си изгуби главата в името на свободното слово и това е негово право.

Засега проектът за сериал все още е в ход и освен ако американските политици не упражнят по-сериозен натиск върху решенията на Нетфликс, изглежда ще бъде осъществен. А това всъщност е положително, тъй като не става дума за поредния римейк.

 

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата