space perspective

Почти до космоса с балон

Твърде скъпо ви е да се качите на ракета, за да посетите космоса? Задоволете се със следващата най-добра оферта.

Изображение с име: space perspectiveНека бъдем сериозни – колкото и да напредват технологиите, едва ли мнозина от нас ще могат да си позволят излизане в космоса в рамките на живота ни. Началото на космическия туризъм вече е поставено, но излиза скъпичко – Virgin Galactic предлага пътуване с ракета до космоса, като билетът струва 450 000 долара. От офертата вече се възползваха Джеф Безос и още трима щастливци, като те прекараха малко над десетина минути в ракетата. Достигнатата височина е 104 километра (условно приемаме, че космосът започва от стотния километър нататък), а от десетте минути, четири са прекарани в безтегловност. С други думи, хем скъпо, хем нищожно като времетраене и удоволствие.

В недалечно бъдеще обаче ще започне да се предлага услуга, която няма да постига същата височина, но пък ще е с по-голямо времетраене, удобства и, най-важното, по-заможните ще могат да си я позволят, без да са непременно супер богати. Компанията се казва Space Perspective и е набрала 40 милиона долара финансиране за проекта си да изкарва хора нависоко от 2024 година нататък. Транспортното средство обаче няма да бъде ракета, а нещо по-старомодно – балон. Той ще отнася капсулата с пасажерите на височина 20 мили (32 километра), което е горе-долу по средата на стратосферата. Тази височина е далеч от необходимата за постигане на безтегловност, но все пак ще осигури отлична гледка на туристите.

Още преди да са направени тестови полети, 475 места вече са резервирани за първите полети. За целта е необходимо да оставите депозит от само 1000 долара, а останалите 124 000 ще се изискат непосредствено преди преживяването. Предвидено е полетите да траят около 6 часа – 2 за издигането, 2 за престой в максималната височина и 2 за приземяване. Обстановката в капсулата ще е луксозна – с баня и напитки за посетителите, като полетите са отворени за всеки, без необходимост от специално обучение или тренировки. Ако можете да се качите на самолет, значи ще можете да се качите и на балона.

Излитането започва още през нощта, докато е тъмно, за да могат пасажерите да се насладят на звездното небе. След достигане на максималната височина идва ред на изгрева, който, от тази позиция, ще бъде особено красив и шарен. Можете да му се порадвате с чаша шампанско в ръка, като ще имате всички възможности и да стриймвате преживяването.

Та, ако се колебаете между двустаен апартамент в София и почти космическо пътешествие, имайте тази оферта предвид.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата