1 коментар
the nevers

HBO Max разкарва фантастиките си

The Nevers е спрян и премахнат заедно с Westworld, Raised by Wolves и The Time Traveler’s Wife.

Изображение с име: WestworldМрачни времена настават за HBO Max – дотолкова, че бихме ви посъветвали да се откажете от абонаментите си към тази платформа, ако имате такива. След като спряха сериалите си „Западен свят“, „Отгледани от вълци“ и „Жената на пътешественика във времето“, от HBO срязаха и „Невъзможните“. И то по средата на първия му сезон.

The Nevers излъчиха първата половина от първия си сезон през пролетта на миналата година, а втората трябваше да излезе догодина. Следващите епизоди са написани, заснети, обработени и готови. Филипа Гослет беше наета като главен сценарист след напускането на Джос Уидън. Остава само сериите да направят своята премиера. Тя обаче няма да е по HBO Max, ако изобщо се осъществи някъде скоро. The Nevers никога не са били особено голям хит, но дори и така е изключително рядко продуценти да се откажат от готова продукция.

Не стига, че стрийминг платформата е спряла въпросните 4 фантастични сериала, но и нанася нова обида на феновете им – поне на тези от тях, които си плащат абонаментни такси. В най-близко бъдеще продукциите ще бъдат свалени от сайта и няма да могат да бъдат гледани там. Засега се говори, че те ще бъдат предложени за продажба на други платформи или пък пуснати за гледане по безплатни сайтове, печелещи от реклами.

Ако се чудите защо HBO Max правят такава простотия скоро след грандиозния си старт, не сте сами. Причината за това осакатяващо платформата решение е отдавнашната цел на новите собственици на HBO да намалят драстично разходите на компанията. Warner Bros. Discovery усилено търсят начин да спестят 3,5 милиарда долара, поради което режат проекти наляво и надясно, включително заснети такива – спомнете си „Батгърл“. Westworld планираше още само един сезон, Raised by Wolves свърши в нищото, а The Time Traveler’s Wife може да се приеме като минисериал, но определено не е толкова скъп или лош, че да не заслужи нови епизоди. Естествено, това бледнее пред решението да похарчиш 90 милиона долара за филм, след което да го хвърлиш в кофата.

Изображение с име: Raised-by-WolvesПричината тези проекти да продължават да струват пари на HBO Max е простичка – явно разходите по тях не се изчерпват само със заснемането им, а продължават и след премиерата им. Явно актьорите и екипите продължават да получават пари за всеки зрител, който прекара време в гледане на продукцията. Тези сериали, макар и недостатъчно хитови, за да заслужат нови сезони, продължават да са сравнително популярни и привличащи зрителски интерес. Ако HBO Max е длъжна да отделя част от абонаментните такси за всяка изгледана минута дори и дълго след като продукцията е завършила, то решението сериалите да бъдат свалени има известна логика.

Съвсем друг е въпросът, че така самите HBO Max осакатяват платформата си и намаляват причините на абонатите да заделят по 5 евро всеки месец за тях. И въпреки че сериали като House of the Dragon и The Last of Us засега не са застрашени, тези инфантилни действия по пестене на пари на всяка цена хвърлят сянка и върху тяхното бъдеще. Хубавото за нас е, че все пак се планира легален стрийминг на тези сериали. А дори и нещо да не е наред с него, винаги имаме нелегалните възможности.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата