1 коментар
American-Gods

Американските богове все пак ще станат на сериал

Starz ще адаптира American Gods на Нийл Геймън за малкия екран.

bogove amПреди време ви разказахме за плановете на НВО да превърнат супер успешния роман на Нийл Геймън „Американски богове“ в сериал. За съжаление, от телевизията на „Игра на тронове“ и „Истинска кръв“ все пак са се отказали от проекта, но пък за сметка на това друг канал го е взел, вече наистина официално. Това е Starz (които бяха достатъчно смели да експериментират с „Демоните на Да Винчи“ и четвърти сезон на „Торчууд“) и поръчката е не за пилотен епизод, а за цял сезон!

За главен сценарист и изпълнителен продуцент на предстоящия сериал са назначени Браян Фулър и Майкъл Грийн. Двамата работиха заедно по сериала Heroes в първите му сезони (тоест, когато още беше хубав), а поединично могат да се похвалят с внушителни биографии. Фулър в момента ръководи сериала „Ханибал“ и стана известен със „С аромат на маргаритки (Pushing Daisies)“, а Грийн е оглавявал „Смолвил“, „Евърууд“ и „Крале“. Геймън също ще бъде изпълнителен продуцент, за да контролира адаптацията на творението си, може би дори и ще понаписва някой и друг епизодичен сценарий.

В прессъобщението на телевизията, проектът се описва по следния начин: „Романът от 2001 година е преведен на над 30 езика и е спечелил редица престижни награди. Сюжетът загатва война между старите и новите богове – тези от Библията и митологията губят последователи по целия свят, докато нов пантеон, отразяващ любовта на обществото към парите, технологиите, медиите, знаменитостите и дрогата заема тяхното място. Главният герой, Шадоу Муун, е бивш измамник, който става бодигард и партньор на Г-н Сряда – един от новите богове. Двамата поемат на мисия из САЩ да съберат войски и да се подготвят за войната между двата божествени лагера.

Starz има нужда от един по-успешен сериал, който да затвърди мястото й сред по-елитните кабеларки. „Демоните на Да Винчи“ се радва на немалък успех, но сякаш остава недолюбван от критиците. „Камелот“ и „Торчууд“ пък се оказаха лоши инвестиции – дотолкова, доколкото успяха да се избият, но не допринесоха с нищо за добър имидж на тв-канала. Макар продуцентите да не могат да си позволят кой знае какъв бюджет (какъвто може НВО например), продукциите тук се радват на същата творческа свобода, но без да изпадат в ексцесии (като сериалите на НВО, които за много хора са свръх-сексуални). Може би „Американски богове“ най-накрая ще донесе заслужен успех на всеотдайно борещата се за достойно място под слънцето телевизия.

Ще следим развитието на American Gods и ще ви информираме своевременно за подробности и очаквана премиерна дата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата