rec

Апокалипсисът, записан на видеокамера

Очаквайте продълженията – REC: Genesis и REC: Apocalypse от оригиналните испански създатели

Изображение с име: REC GenesisНе може да се каже, че испанските филми са едни от най-комерсиално успешните на световния пазар, но определено някои от тях представляват страхотни попадения. Едно такова е филмът от 2007 REC, в който обикновен репортаж за нощната смяна на пожарникарите се оказва в центъра на събитията – жилищен блок, в който започва да се разпространява зомби-епидемия. Колкото и скучно и стандартно да звучи, филмът е наистина интересен и има много оригинални елементи. Действието се проследява чрез камерата на оператора, който заснема целия ужас на злополучните обитатели на блока. Ако си мислите „О, не, поредната простотия тип „Паранормални явления“, комбинирана със „Заразно зло“, не сте познали. Героите са истински и реалистични (а не тъпи американци или идеализирани супергерои), историята е заплетена и емоционална, а филмът е наистина, ама наистина страшен. Успехът му стана причина да му се направи също толкова сполучлива втора част през 2009, както и по-несполучлив американски римейк (Quarantine от 2008). Сега двамата сценаристи и режисьори на първите две части Пако Плаза и Жауме Балагеро готвят два нови филма. Този път обаче си разделят работата.

Пако Плаза поема REC: Genesis. Третата част на поредицата е всъщност предистория за това как е започнала епидемията. Главните герои са двама младоженци, чиято сватба се превръща в кървав ужас. Филмът ще започне своята обиколка по испанските кина на 30 Март догодина, а съвсем скоро излезе и трейлърът за него:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Жауме Балагеро пък се е наел с четвъртата част, която най-вероятно ще е и последна – REC: Apocalypse. Подробности за него все още липсват, но работата е започнала, а целта е лентата да е готова за 2012. Разбира се, фактът, че се замисля като финал, не означава, че действително няма да има пети филм.

Тази година пък излезе продължението на американския римейк Quarantine 2: Terminal. Вече без нищо общо с оригиналите от Испания, този филм използва смешния си бюджет от 4 милиона долара, за да пренесе зомби-вируса в самолет.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата