1 коментар
independence-day-2-resurgence-super-bowl-ad

Бъдещето на Роланд Емерих

Режисьорът планира нов филм – Moonfall, трета част на Independence Day и рестарт на Stargate.

„Денят на независимостта: Нова заплаха“ не се радва на хвалби от критиците, а очакваните приходи от първия уикенд са добри, но не феноменални. Няма нищо неочаквано около представянето му и засега изглежда, че филмът няма да е провал, но няма и да се доближи до успеха на първата част. Това може да е разочароващо за феновете на режисьора Роланд Емерих и култовия Independence Day, но за повечето хора, включително и инвестиращите в неговите филми, е задоволително. Ето защо Емерих едва ли ще остане скоро без работа.

RolandEmmerichДори напротив, Universal вече са купили правата за следващия му проект – Moonfall. „Лунопад“ или „Падането на Луната“ (интересно какъв ще бъде официалният превод на български) се гласи за поредния високобюджетен филм, в който научнофантастична концепция ще доведе до зрелища на масови разрушения и световна катастрофа. Сценарият е вече написан от Емерих и Харалд Клосер (колаборатора на режисьора от „2012“ и „10 000 години пр. Хр.“, композитор на саундтраците към много от филмите му) и вероятно е следващият, който ще бъде реализиран. Сюжетът се върти около група особняци, които трябва да работят заедно, за да спасят света, когато Луната излиза от орбит и започва да се спуска към Земята. Колкото и да е разрушавал планетата ни на кино, Емерих все още не я е сблъсквал с Луната, така че ще бъде интересно какво ще роди визуалният му гений и докога зрителите ще се тълпят в кината за disaster-филми.

В момента обаче режисьорът се вълнува повече от Independence Day: Resurgence. Въпреки че трети филм засега не е поръчан, а потенциалът за него тепърва ще бъде оценяван по приходите и оценките на актуалния втори такъв, Емерих вече крои планове за още и говори така, сякаш няма вариант да не се осъществят. Той споделя следното: „Следващият Independence Day ще е интергалактическо приключение. Ще се развива може би година или две по-късно, не 20. Искам да запазя тази група хора, особено младите персонажи, като Джеф Голдблум и Брент Спайнър също ще участват. Ще бъде класическа история за излизане в космоса, но за да проработи трябва да се отнася за Земята. Имаме добра идея как да го постигнем. Дали аз ще го режисирам? О, да. Никога не бих допуснал някой друг да го направи.“ „Денят на независимостта: Нова заплаха“ тепърва има да избива бюджет от над 165 милиона, за да се стигне до продължение, но е хубаво, че Емерих вече мисли по въпроса. Нека не забравяме, че той планираше два филма още когато обяви продължението, като дори имаше възможност да се снимат едновременно.

Вероятно след като се реализират горните два проекта (най-рано), Емерих най-накрая ще пристъпи към дългоочаквания рестарт на „Старгейт“. Както би трябвало да помните, преди суперуспешния сериал с две разклонения, „Старгейт“ беше филм именно на Емерих и друг негов чест колаборатор, Дийн Девлин. Двамата са планирали поредица още през 90-те години, но по ред причини правата отидоха при Брад Райд и Джонатан Гласнър, които развиха концепцията по свой си начин. Сега, след края на всички сериали от този франчайз, Емерих и Девлин най-накрая могат да се заемат с нов филм в него. Той обаче няма да е продължение, тъй като според Дийн Девлин „това не е история, която може да се развие 20 години по-късно. Единственият начин да направим тази трилогия е да я започнем отначало и да рестартираме историята. Днес студията мислят за филмите не като за трилогии или продължения, а като за кинематографични вселени. Така и ние, докато работехме по идеята, открихме много пътища, които да ни позволят да развием концепцията. Основата е точно тази, която искаме, но сега възможностите са по-големи“.

stargate-1994Сериалът ще бъде игнориран от новия франчайз, за да могат Емерих и Девлин да се върнат към първоначалните си планове – „заради това, което стана с правата, и промените в студиото, и всички странни неща, ние така и не можахме да направим втора и трета част. Бяха ни отнети, а е трудно да дадеш децата си на отглеждане при други родители, дори и да се справят много добре. Ние не целим да отречем направеното от тях, а просто да си доразкажем историята“.

Но преди да се стигне до продълженията, ще трябва старият филм да се направи наново, с нови актьори, модерни ефекти и тук-таме по някое обновление, за да не изглежда всичко като огледален образ на вече направеното. За целта са наети сценаристите на „Денят на независимостта: Нова заплаха“, Николас Райт и Джеймс А. Уудс, които да предложат нови перспективи. Както сериалите показаха, наличието на древен портал, водещ до далечни светове, може да се развие по много начини и предлага безкрайни възможности за филми и сюжети. Вероятно ще се използват млади и непознати актьори, но не е изключено и Кърт Ръсел и Джеймс Спейдър да се появят поне замалко като намигване към първия филм – именно те играха Джак О`Нийл и Даниел Джаксън за първи път.

И трите бъдещи проекта на Емерих изглеждат ако не много вълнуващо, то поне като сигурни попадения. Единствено Moonfall е малко рисков, но да се надяваме, че дори той да се провали, легендарният режисьор ще има възможност да снима другите два, и най-вече последния, тъй като зрители за него ще има.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата