2 коментара
virus

Български успех на световната литературна сцена

Разказ на Иван Попов се състезава за най-силен дебют във фантастичната литература.

Разказът „История на телевизионните вируси“ от Иван Попов влезе в международната антология Up and Coming: Stories by the 2016 Campbell-Eligible Authors, заедно с още 240 текста от 120 автори, които са дебютирали в професионални англоезични издания през 2014 или 2015 година. Това му дава право да се състезава за наградата John W. Campbell за най-силен дебют във фантастичната литература. Наградата „Джон Кембъл“ се връчва заедно с наградите „Хюго“ на ежегодния световен фестивал на фантастиката Уърлдкон, който тази година ще се проведе през август в Канзас Сити, САЩ.

Антологията Up and Coming излиза в електронна форма и може да бъде безплатно свалена до края на март от сайта на съставителите ѝ.

„История на телевизионните вируси“, преведен от Владимир Полеганов, Иван Попов и Калин М. Ненов като The Keresztury TVirs, беше първоначално публикуван през май 2015 г. в списанието за фантастика и философия Sci Phi Journal, като част от кампанията на фондация „Човешката библиотека“ за популяризиране на българската литература по света. Може да прочетете оригиналната му версия тук.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата