1 коментар
Elijah Wood

BBC America ще прави нов сериал – Dirk Gently с Илайджа Ууд

Проектът е по комикс на Дъглас Адамс.

dirk-gentlyВероятно първата ви асоциация с името на Дъглас Адамс е емблематичната му поредица „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Писателят има и други успешни проекти (макар и не толкова емблематични), като например незавършената (Дъглас Адамс е починал докато е писал последната книга) трилогия Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Самият Адамс го описва като „смазващо добър епос с детективи, призраци, ужаси, мистериозни убийци, пътуване във времето, романтика, музика и комедия“. Добре звучи, нали? Първите два романа са издадени и на български от изд. „Дамян Яков“, макар че вече са трудно откриваеми. По тях има комикс-поредица, радиопиеси и друга телевизионна адаптация (на ВВС4) със само 4 епизода.

Скоро ще можете да се зарадвате и на още една телевизионна адаптация, подготвяна в момента от BBC America (дом на Orphan Black и Intruders). Осемте едночасови епизода се очакват през есента на тази година, а сценарист ще бъде Макс Ландис (Chronicle).

Вече е запълнено и първото актьорско място за главна роля, и то не от кого да е, а от Илайджа Ууд (Фродо от „Властелинът на пръстените“). Той няма да играе титулярния детектив Дърк Джентли, а неговия асистент – Тод. Персонажът обаче не е просто придружител на героя от заглавието – той е по-добър и способен от Дърк в много неща. Тод винаги опитва да реши проблема максимално бързо и е способен да се оправя сам. Въпреки че е симпатичен, състрадателен и сравнително умен човек, той често се оказва в центъра на сложни морални дилеми. Една от репликите на персонажа в комикса гласи „Не съм твоят Уотсън, тъпако. Няма да те придружавам в нещо, в което не съм замесен. Аз съм отделен объркан човек с отделни объркани проблеми“.

Сериалът се описва като комедиен трилър, който се фокусира върху странните приключения на ексцентричния „холистичен“ детектив Дърк Джентли и неволния му асистент Тод, които се изправят срещу диви и опасни герои и същества в търсене на истината. Всеки епизод те ще правят няколко случайни стъпки към разкриване на случая, а всеки сезон ще си проправят път през нова голяма и сложна мистерия.

Макс Ландис разработва и друг свой сериал – хорър антология по Syfy, наречена Channel Zero. Работи и по комикс за Супермен. Наскоро завърши сценария за филма „Пауър Рейнджърс“, който вече се снима, а миналата година гледахме работата му във „Виктор Франкенщайн“. Дали „Дърк Джентли“ ще бъде успешен проект, предстои да видим, но определено звучи интересно. Стискаме палци и за подходящ актьор в главната роля.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата