Discovery

"Дискавъри" се пенсионира

Совалката излетя снощи от Флорида за последната си, 39-та мисия в космоса. „Дискавъри“ има дълга и богата история на успешни полети от 1979 насам.

Изображение с име: "Дискавъри" се пенсионираСовалката „Дискавъри“ излетя снощи от Флорида за последната си мисия в космоса. Екипажът й се състои от 50-годишният полк. Стивън Линдзи, 45-годишният полк. Ерик Бо, 48-годишният полк. Елви Дрю, кап. Стивън Боуън, 51-годишният лекар Майкъл Барат и 47-годишната специалистка по аеронавтика Никол Скот. Целта на шестимата космонавти-ветерани е да се скачат с Международната космическа станция и да й доставят товари от Земята, както и да й монтират специална платформа с резервни части за системата за снабдяване с енергия. Мисията ще продължи 11 дни и се очаква „Дискавъри“ да се завърне завинаги на родната планета на 7-ми март. Междувременно Дрю и Боуън ще излязат два пъти в открития космос за профилактика на външната повърхност на станцията.

Това е 39-тият полет на совалката в космоса. Построяването й е отнело 5 години – от 1979 до 1984, като е била обновявана през 1995 и 2002. Именно „Дискавъри“ е совалката с най-много полети и прекарано време в Космоса – 322 дни. Сред историческите й успехи са закарването на първия сенатор в Космоса Джейк Гарн. Той е прекарал 167 часа в открития космос, като е страдал от Космическа болест толкова много, че в НАСА вече измерват степента на проявление на Космическата болест в единицата Гарн, при която един Гарн е най-високата степен на боледуване. С „Дискавъри“ не е имало инциденти, за разлика от другите модели на НАСА, причинили трагедии, довели до застой на космическите изследвания за години напред – Чаленджър и Колумбия например. Изображение с име: "Дискавъри" се пенсионираИменно „Дискавъри“ е била совалката, подновила космическите полети. Друг нейн успех е изкарването на най-възрастния човек в Космоса – Джон Глен, за втори път, както и на първия руснак в американска совалка – Сегрей Крикалев. Именно тя е изкарала извън пределите на планетата и  космическия телескоп Хъбъл, както и редица сателити, роботи-проби, телескопи и спектрометри.

След изкарването й от употреба, НАСА ще остане само с 2 кораба в космическата си флотилия – Атлантис и Ендевър.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата