7 коментара
pottermore2

Дж. К. Роулинг представи Pottermore

Авторката на хитовата поредица „Хари Потър“ представи Pottermore – интерактивен сайт, в който читателя участва в книгите.

Изображение с име: hp7_bg_coverПреди няколко дни в интернет пространството се появи брояч, който отброяваше времето до изявление на Дж. К Роулинг – авторката на „Хари Потър“. Разбира се веднага феновете пощуряха, всеки с различно мнение по въпроса какво ще разкрие Роулинг. Най-много читатели заложиха на нова осма книга за вече не толкова малкия магьосник, други предположиха, че новината ще е свързана с нова книга – във вселената на Хари Потър, но с други герои и какво ли още не. Когато най-накрая стана време за изявлениято, на специална страница в youtube и на pottermore.com се появи клипче, в което Роулинг обяснява, че Pottermore ще бъде „онлайн четене и преживяване като никое друго… Историята е същата, но с няколко важни допълнения. И най-важното си ти.“

В обръщението си авторката благодари на феновете за техния ентусиазъм и безспирна обич към поредицата. Тя обяви, че Pottermore ще стартира през Октомври и ще е единственото място където ще могат да се намерят за първи път Хари Потър екниги. Въпреки че това е явен ход за припечелване, Роулинг наблегна на това, че сайтът ще е напълно безплатен:

Това е безплатно. Няма да трябва да плащате за допълнителни материали, не трябва да купувате нищо. Това беше важно за мен. Така ви се отблагодарявам.

http://www.youtube.com/watch?v=i5DOKOt7ZF4

Във клипа няма много информация, но в прес съобщението от екипа на автортката научаваме, че тя ще публикува 18 000 нови думи свързани с Потър вселената. Те ще включват миналото на второстепенни герои, като информация за професор Макгонъгол като млада жена или как са се срещнали Дърсли. Също ще разберем повече за домовете на Хогуортс. Потребителите ще бъдат разпределяни в един от четирите дома и ще им бъде дадена една от 33 000 магически пръчки. Първоначално Pottermore ще включва само първата книга, но с течение на времето и останалите ще бъдат добавени.

Авторката твърди, че този проект не е свързан с правене на още пари, а с благодарността и към феновете:

 

Изображение с име: 0_61_rowling_j_kИсках да даря нещо на феновете, който следваха Хари така всеотдайно през годините и да доведа историята до едно ново поколение. Надявам се, че и феновете и новите читатели ще се забавляват с оформянето на Pottermore колкото мен. Както и аз помагах за сайта, всеки ще може да праща своите коментари, рисунки и друга информация в безопасна и приятелска среда. Pottermore е създаден като място където да споделяте историите и приключенията в сайта с приятелите си.

 

Официално сайта отваря врати през Октомври, но един милион фенове ще имат достъп до него от по-рано. Ако искате да имате да възможност да сте един от тях отидете на www.pottermore.com и въведете емейл адреса си. Избраните ще станат ясни на 31 Юли (рождения ден на Хари).

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата