5 коментара
Metro 2033 igra 4462

Холивуд пипна и „Метро 2033“

Хитовият руски роман ще стане на филм, продуциран от MGM

Изображение с име: metro2033Дмитрий Глуховски стана голям хит през 2005, когато беше издаден романът му „Метро 2033“ в Русия. Оттогава досега творбата му се преведе на 35 езика (включително и у нас от ИК „Сиела“) и стана световен бестселър. Московският журналист удари кьоравото и не пропусна да се опаричи колкото може от хита си – написа продължение (доста по-слабо от оригинала), направи конкурс за романи в неговата вселена и инвестира в издаването на няколко от тях, даде правата си на украинска фирма да направи доста добра игра със същото име… а вече пусна корени и в Холивуд!

Американците от MGM са купили правата за филм по „Метро 2033“. Той ще се базира основно на първия роман, а не на допълненията към него. Продуцент ще бъде Марк Джонсън („Хрониките на Нарния“), а сценарист – Ф. Скот Фрейзър, който досега не е участвал в нито един издаден филм (въпрки че има 3-4 предстоящи проекта).

В „Метро 2033“ главен герой е Артьом, който живее в Московското метро през 2033-та година заедно с последните оцелели от ядрената бомба, опустошила столицата на Русия. Радиацията е създала нови животински видове и мутанти, най-страшните от които са „черните“. Техните нападения над външните станции зачестяват и Артьом трябва да предупреди централните станции за нарастващата сериозност на ситуацията. Но из мрачните тунели на метрото далеч не е безопасно, а повърхността отдавна не е подходящо за човека място.

Освен заради интересните сюжети, герои и постапокалиптична обстановка с типично руски привкус, „Метро 2033“ става хит и заради скритите политически и философски послания. Нищо чудно, че, влагайки цялата си енергия в този роман, Глуховски не е способен да направи адекватно продължение.

Изображение с име: Metro_2033_russian_book_front_cover
Дмитрий Глуховски публикува в интернет романа си, глава по глава, като с помощта на феновете го разширява и редактира до финалния му вариант, който се издава и го прави световно известен.

За щастие, играта по романа се оказва много добра – сървайвал хорър с богата история и детайлно обработена обстановка. Към конкурса за писатели във вселената на „Метро 2033“ също има голям интерес в Русия. Тези факти говорят, че новата интерпретация има шанс също да бъде добра.

От друга страна, това е Холивуд. „Метро 2033“ стига до САЩ чак през 2010 година и не става кой знае какъв невероятен хит на книжния пазар. Все пак романът е писан за руснаци, може да допадне на аудиторията в другите славянски държави и бивши съветски републики, но е трудно смилаем за хората отвъд океана. Там от известно време насам сякаш се занимават само с тийнейджъри-вампири и тийнейджъри-върколаци. Тъй като филмът ще се прави в САЩ, най-вероятно с намерение да таргетира самите американци, то атмосферата и героите ще трябва да минат през много промени и, вероятно, опростявания. Доста събития ще се наложи да бъдат орязани – книгата и така леко пренебрегва реалистичността в полза на политическата критика (чрез разнообразните деления и вражди между оцелелите на идеологическа основа и многото мутанти) – ако не се подходи правилно и с разбиране на материала, филмът може да стане голяма бъкотия без особен смисъл.

Като прибавим и неопитния сценарист, засега изглежда, че везните натежават откъм отрицателните аргументи. Но, както са казали братушките, „Поживем, увидем“.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата