6 коментара
hyperloopconcept

Hyperloop се предлага и за вашия роден град

Компанията обяви конкурс за проекти, достъпен за всички, чрез които да се докаже.

Преди време ви писахме, че транспортът във вакуумни тръби има потенциала да революционизира бъдещето. Чрез придвижване на капсули в обезвъздушени тръби пасажери и товари могат да изминават колосални разстояния за абсурдно кратко време, и то на доста ниска цена. Няколко такива проекта се започнаха, но компанията Hyperloop One се оформи като най-перспективния да развие технологията. Зад нея стои Елън Мъск, създател и директор на SpaceX.

Както всяко нововъведение обаче, и Hyperloop навлиза трудно. Въпреки заявения интерес от най-различни места по света, включително от балкански държави, за изграждане на междуградски линии, в момента компанията се концентрира върху намиране на тестова площадка, където да демонстрира качествата и ползите си като система за масов транспорт. Сега е моментът Пловдив или Варна да задминат София с архаичното столично метро!

Състезанието е отворено към екипи от цял свят, които да изготвят цялостен комерсиален, транспортен, икономически и политически анализ за потенциала на техните градове за изграждане на хиперлуп система. Hyperloop One Global Challenge не държи на подробно разработен инженерен план, а се фокусира върху икономическата страна на нещата. Журито е съставено от международни специалисти в транспорта, технологиите, икономиката и иновациите, а целта на проекта е не просто да трансформира местната транспортна система, но и да допринесе за икономическия растеж и създаването на нови възможности, особено за мобилността на хората – да могат да живеят навсякъде, да работят навсякъде и да бъдат навсякъде.

Ако успеят да привлекат елитни кандидатури, Hyperloop One ще си изградят много добър имидж и най-накрая ще започнат да произвеждат видими резултати. Стискаме палци технологията да се развие максимално бързо, защото нямаме нищо против да ходим от София до Варна на море за няколко минути. Ако и вие сте на това мнение, сега е моментът да залеете местните си кметове с поща, за да се включат в състезанието. В следващото клипче Питър Диамандис, един от основателите на Xprize и Hyperloop One, дава по-подробна информация:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата