bydeshti istorii tom 1

Какво ще ни разкаже Хайнлайн за бъдещето

Новото издателство „Протон“, фокусирано изцяло върху фантастиката, дебютира с „Бъдещи истории, том 1“ на Робърт Хайнлайн.

Изображение с име: bydeshti istorii tom 1 cРобърт Хайнлайн е един от класиците на научната фантастика и почитателите му добре познават неговите истории от бъдещето, повечето от които са издавани в една или друга форма у нас. Сега обаче могат да се сдобият с колекционерския сборник „Бъдещи истории, том 1“, пуснат като дебют на новото българско издателство „Протон“. То е специално, защото е с амбиции да увеличи заглавията, които се издават на български език в жанровете научна фантастика, фентъзи и хорър, както и защото е създадено от фенове за фенове. Плановете му са да издава както класически произведения от златната ера на фантастиката, така и нови, актуални заглавия от автори, творящи в любимите ни жанрове – което ние, разбира се, аплодираме!

В сборника „Бъдещи истории, том 1“ са събрани всички Истории за бъдещето, като се започне от „Линията на живота“, първият разказ на Робърт Хайнлайн, издаден през 1939 г. до „Децата на Метусела“ където се запознаваме с Лазарус Лонг и Фамилиите Хауърд, които заемат видно място в по-късните му творби. В „Бъдещи истории“ авторът описва алтернативна история на Земята, най-вече на Америка. Историите започват през трийсетте години на двадесети век и представят общество, което много прилича на това, с която всички сме запознати. С напредването на историите те се надграждат една върху друга и изобразяват общество, все по-различно от нашето. Установена е постоянна колония на Луната през седемдесетте години на миналия век, Марс и Венера са колонизирани в началото на 21-ви век, докато на Земята Съединените щати попадат под религиозна диктатура.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата