1 коментар
Zvezdnite reindjyri

„Звездните рейнджъри“ на Хайнлайн с ново издание

Изд. „Сиела“ върна по книжарниците култовия роман на Робърт Хайнлайн „Звездните рейнджъри“.

Гледали ли сте филма Starship Troopers? Забравете го максимално бързо, защото макар и да е вдъхновен от едноименния роман, той има много малко общо с него. Книгата е далеч по-дълбока и е една от емблемите на научната фантастика. Философски трактат за войната и израстването или антиутопичен химн на милитаризма? Почитателите на Хайнлайн продължават да спорят и до днес.

Джони Рико израства като наследник на богата фамилия на Земята. Баща му е планирал целия му живот – след като завърши гимназия ще попътува малко, после ще мине през колеж, ще си намери добро момиче и накрая ще наследи семейния бизнес.

Джони иска нещо друго. Нещо, което да извоюва сам. Затова почти на шега се записва в армията и бива разпределен в Мобилната пехота. Тя е гръбнакът на военната машина, там служат хората, които извършват орбитални десанти и се намесват, когато войната трябва да бъде хирургическа операция, а не сляпо избиване на противника с бомбардировки.

Джони ще мине през месомелачката на обучението, ще се научи да работи в екип, да се подчинява и да командва, да вярва в себе си и да осъзнае, че единствената истинска война е вътре в него.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата