East European Comic Con 2015 Logo.svg

Косплей състезание на EECC 2015

Майстори на косплея от Румъния, България, Сърбия и Унгария ще се състезават за правото да представят страната ни на финалите в Португалия.

Освен че ще е интересно събитие, което ще ни срещне с любими герои от фантастични филми и сериали, East European Comic Con 2015 ще бъде и домакин на квалификациите за състезанието Cosplay World Masters. В нашата група ще участват България, Румъния, Сърбия и Унгария, като всички майстори са добре дошли, дори ще имат безплатен пропуск за събитието през деня, в който си изберат да се представят на журито. Тяхната цел е да победят, за да представят страната си на финалите в Португалия, където транспортът и престоят им ще бъдат покрити от организаторите.

Участниците могат да се регистрират на сайта, като сами изберат в кой ден ще се представят (събота или неделя), но е необходимо да присъстват за церемонията по награждаването в неделя. Транспортът и престоят в Румъния не се покриват от организаторите.

20140510-142256_DN_1159

Косплей е термин, който обединява думите костюм и игра (play). Целта в него е участникът да се превъплъти по най-добрия начин в избран герой от реалния свят или от творчески продукт (филм, игра, сериал, книга, комикс и т.н.). Косплейърът обикновено сам си прави костюма и сам избира как да влезе най-убедително в кожата на своя любим герой. Вземат се предвид и най-малките детайли – шевове, материали, украшения. Докато играе, косплейърът трябва да влезе изцяло в роля – с глас, движения, мимики и т.н.

Това развлечение тепърва набира сила и популярност в световен мащаб и все повече хора се включват, за да докажат своята любов към съответния герой и своите умения да се превъплъщават в чужда кожа.

На квалификациите в Букурещ победителите ще бъдат избрани от жури, което ще оценява три елемента – изпълнението (40% от оценката), костюма (30%) и убедителността на превъплъщението (30%). Представянето трябва да бъде максимум 2 минути. Самото жури ще бъде съставено от доказани косплейъри от Източна Европа.

Отделно от това, ЕЕСС ще проведе и свое собствено косплей състезание, в което могат да участват както отделни индивиди, така и групи. Там журито ще оценява само изпълнението и костюмите с равна тежест.

Ето и едно клипче, което ще ви разкаже малко повече:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата