1 коментар
The Great Wall

Мат Деймън срещу чудовищата отвъд Китайската стена

Трейлър за „Великата стена“ на китайския режисьор Джан Имоу.

Замисляли ли сте се, че Китайската стена наистина е огромно съоръжение, което изглежда малко прекалено като опит да се защити силната държава от варварските племена? Е, случаят изглежда подозрителен и на китайския режисьор Джан Имоу, който решава да направи филм за това – The Great Wall. Но не документален, а блокбъстър в холивудски стил, с който да подхвърли идеята, че китайците тогава са се борили не срещу хора, а срещу огромни чудовища…

Бутон за зареждане на YouTube видео

Огромните чудовища са нещо типично за филмите от Източна Азия и не е изненада, че точно това е най-близкият до ума на китайския режисьор фантастичен враг, който да мотивира изграждането на стената. Основната инициатива обаче си е на Холивуд, откъдето идват парите за филма, въпреки че той е сниман изцяло в Китай, повечето актьори са китайци, а режисьорът привнася много културни елементи от страната му в сюжета. Тук става дума за печеливша ситуация и от двете страни – Холивуд печели повече благоразположение от Китай, който и без друго е един от най-важните пазари за продукцията му, като популяризира страната, а Китай печели холивудски капитал, за да заеме по-сериозни позиции в световното кино. Естествено, няма как неанглоезичен филм с неизвестни актьори да стане хита, който е необходим за поддържане на индустрията, така че филмът е на английски, а в главните роли са Мат Деймън, Педро Паскал („Игра на тронове“), Уилям Дефо и др. За щастие, тук не става дума за „бяло промиване“ (в много случаи бели актьори играят персонажи от други раси в нетипични части на света, за да бъде филмът по-привлекателен за платежоспособната бяла публика), а за „елитна британска военна част, която трябва да организира доблестната защита на цялото човечество срещу мистериозен враг„.

Ето какво казва известният в родината си режисьор за най-големия си проект досега: „Преди всичко, това е англоезичен филм и холивудски блокбъстър. Това беше ясно още във фазата на писане на сценария. Това е холивудски филм за чудовища и трябва да бъде направен в такъв стил. Не искам да променям този подход и няма нужда. Това, което наистина искам, е да покажа китайските култура и цвят на световната публика чрез език, който й е познат. Сюжетът се развива преди около 1000 години. По същество, това е средновековен екшън. Фентъзи елементът играе основна роля заради чудовищата. Но това, което прави нашия филм уникален, е фактът, че това са древни китайски чудовища. Въпреки че е фентъзи филм, ние го заснехме по много реалистичен начин. Искаме да се усеща като че ли събитията наистина са се случили. Извън чудовищата, всички други аспекти и елементи на филма са потвърдени от научни или исторически изследвания“.

Премиерата на „Великата стена“ за България е на 17 февруари на 3D.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата