2 коментара
terra-nova

Наближава непознатата Земя

Terra Nova започва на 26 Септември. Хората от бъдещето ще се срещнат с динозаврите от миналото, а продуцентите ще направят всичко възможно да оправтаят високата си инвестиция.

Изображение с име: terra-nova
Главните герои от промоционалния плакат

Остава малко повече от седмица до премиерата на един от най-дългоочакваните сериали в жанра. „Тера нова“ започва с двучасова премиера на 26 Септември. Този път датата е реална и остатъкът от епизоди ще се излъчи както си му е редът – по един всеки понеделник в продължение на 11 седмици след двучасовата премиера.

„Новата Земя“ проследява историята на семейство Шанън, които заедно с голяма група хора напускат мрачното и безперспективно бъдеще, в което живеят, и се връщат 85 милиона години назад в миналото. Групата получава нов шанс да възроди човешката раса в неизследван свят на динозаври и дива растителност.

http://www.youtube.com/watch?v=X6aNEIZwPFc

Лек повод за притеснение дава фактът, че Fox вече не промотира скъпия си нов сериал като научна фантастика, а като семейно-приключенски. И наистина, според последните изказвания всички виждат семейство Шанън като център на историята, а не пътуването във времето и динозаврите. Всъщност, според продуцентите, поставянето на по-голям фокус върху героите е една от причините пилотният епизод да закъснее и да се отложи от Май за Септември. „Ако не изградим както трябва Джим Шанън и семейството му, няма да имаме сериал. При нас става въпрос за история и поддръжката й на добро ниво. Ако не харесате семейството веднага, то няма значение колко добре изглеждат динозаврите“, казва Джон Касар, режисьорът. Бранън Брага, сценаристът пък допълва, че „Тиранозаврите все още ги има, но да направим семейството достоверно и достойно за обичта на зрителите се оказа по-трудно от това да направим динозаврите“.

Изображение с име: Terra-Nova-image-Jason-OMara
Семейство Шанън се крие от някой месояден динозавър

Обнадеждаващи обаче са инвестициите в сериала. Заснет в Австралия, Terra Nova е най-скъпият първи сезон на сериал, който тази телевизия някога е продуцирала. Продуцентите отказват да говорят в цифри, но според слухове двучасовият дебют на сериала е глътнал 15 милиона долара. Fox поема голям риск по този начин, но 13-тимата изпълнителни продуценти имат вяра в успеха. Всъщност, възможно е де факто да няма никакви промени от първоначалния замисъл, а промяната в посоката на маркетинг-стратегията (от „научнофантастична мистерия“ към „епично семейно приключение“) да целят просто привличането на по-широка публика. От Фокс се надяват не само сайфай феновете и поклонниците на „Изгубени“ и „Аватар“ да си пуснат телевизорите на 26-ти вечерта, но и всички останали, за които има по нещо в сериала. Комбинацията на тежка драма с фантастика се оказа успешна за „Падащи небеса“ в началото на лятото, а именно това направи и големите хитове на десетилетието „Изгубени“ и „Бойна звезда Галактика„, но все пак едва ли някой ще се разсърди ако семейните драми не отнемат от научната фантастика. Алекс Грейвс, един от изпълнителните продуценти обаче отрича да има паралели между „Изгубени“ и „Тера нова“. „Този сериал е направен за много по-широка публика от „Изгубени“. Той е за всички“, казва той. Друг изпълнителен продуцент, Питър Чернин, казва, че „сериалът е амбициозен и е със зашеметяващи специални ефекти, но също така предлага интересен сюжет, подходящ за телевизионната аудитория“. Стивън Спилбърг пък допринася към армията от изпълнителни продуценти с това да прави всичко максимално реалистично и достоверно.

Изображение с име: Terra-Nova-10
Е, може би преувеличаваме с параноята си от сълзливи драми - ако има достатъчно кадри като този, ще сме по-спокойни

От актьорите се очаква Стивън Ланг („Аватар“) да привлече най-много публика. Той е и най-щедрият откъм интервюта. „Мащабът на продукцията веднага привлича вниманието“, казва той. „В крайна сметка става дума за Стивън Спилбърг и Питър Чернин – ясно е, че стандартът ще е висок. Намирам историята за много увлекателна и красива, а героят ми (Командир Тайлър) също е много интригуващ. Той е добър човек, макар да върши лоши неща“.

Джейсън О`Мара от „Живот на Марс“ пък ще изиграе главния герой – Джим Шанън. За него сериалът не е научна фантастика – „Той е плашеща версия на бъдещето. То е напълно възможно, ако ние не направим нещо веднага. В този смисъл сериалът си е съвсем реално предупреждение. Динозаврите пък са наистина страшни и интересни. Трудно е да се играе с динозаври, тъй като трябва да вкарам голяма част от въображението си, за да си ги представя“.

Е, ако се съди по огромния бюджет и прехвалените спец-ефекти, които сякаш се доизпипват от Праисторическата ера насам, на нас няма да ни е трудно да гледаме динозаврите и хората в два съвсем различни от нашия свята – миналото и бъдещето. Тъй като сериалът засега се продава добре на международния пазар, няма да се учудя и ако някой ден го видим в българския телевизионен ефир.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата