1 коментар
ghost r

Никълъс Кейдж пикае огън в новия „Призрачен ездач“

Ghost Rider: Spirit of Vengeance излиза по кината през Февруари 2012, а трейлърът му вече е в интернет. Дали втората част ще отмие срама на първата?

Изображение с име: Никълъс Кейдж пикае огън в новия "Призрачен ездач"Излезе трейлър за новия „Призрачен ездач“, който ще мине през кината догодина. 4 и нещо години след появата на отвратителния „Призрачен ездач“, се оказва, че той няма да остане лош спомен от близкото минало. „Духът на отмъщението“ ще продължи историята и ще върне Никълъс Кейдж към една от най-слабите му роли.

Режисьори ще са Марк Невълдайн и Брайън Тейлър. Нарочно съм избрал трейлър, в който тези двамата да се виждат – те са отблъскващите хора, които говорят с престорени гласове в началото. Може би съдя прибързано, но външният им вид и начинът им на поведение изобщо не ми вдъхват доверие, че вторият филм ще бъде по-добър от първия (колкото и трудно да е това, при положение, че първият е кръгла нула). Вижте сами:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Нека все пак изтъкнем позитивното – специалните ефекти на трейлъра изглеждат по-богати и по-добре изпипани от тези на първия филм. Фактът е изненадващ, предвид че бюджетът за втората част е 75 милиона долара, цели 35 по-малко от този на Ghost Rider 1. Интересно ще бъде и участието на Кристофър Ламберт – френският актьор е известен на феновете на „Шотландски боец“ и „Смъртоносна битка“.

Нивото на историята обаче не изглежда променено. Нито пък дебилният вид на Никълъс Кейдж. А самият трейлър завършва с Призрачния ездач, пикаещ огън. Много зряло.

Като споменахме ниво на историята, ето и очаквано неоригиналното резюме:

Минали са няколко години откакто Джони Блейз (Никълъс Кейдж) сключи сделка с дявола. Докато живее в самоналожена изолация в Източна Европа, Призрачният ездач разбира, че е единственият, който може да спаси 10-годишния Дани, а след него и света, използвайки своите демонични и трудно контролируеми сили, които получава, когато се превърне в чудовището на колела – Призрачния ездач.

Изображение с име: ghost_rВсъщност филмът е сниман наблизо – в северната ни съседка Румъния. Това също е спестило долари от бюджета, а и видимо е поразнообразило пейзажите. Но честно, гледал ли е някой един добър висококачествен американски филм, сниман в Румъния или България?

Сценаристите на филма далеч не могат да се нарекат корифеи в жанра, което отново не вдъхва надежди. Дейвид Гойер, Скот Гимпъл и Сет Хофман нямат много опит, но общото между тримата е, че и тримата са писали за „Поглед в бъдещето“ (сериал по книга, спрян само след един сезон – два факта, които не говорят много добре за триото). Изглежда формираното приятелство по време на работата им по този сериал се е запазило и сега ще видим другия им общ продукт под формата на този филм.

Въпреки всичко, изглежда че зад океана гледат на перспективата за „Духът на отмъщението“ с оптимизъм. Режисьорите са уважавани за смелите си решения, а Никълъс Кейдж все още е харесван актьор. Донякъде американците са прави в оптимизма си – в крайна сметка, филмът не цели да поставя философски дилеми, а да запълни два часа от времето на зрителите с готини зрелища. А и, реално, наистина е трудно втората част да не задмине първата. Но дали наистина има шанс да е толкова добра, че да я очакваме с нетърпение?

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата