7 сериала от тази година, които не я преживяха

Подредени по това, доколко си струва да им се даде шанс – от най-зле към най-прилично.

2020 се оказа много турбулентна година и тепърва предстои последният й месец, в които да ни мъчи със студ, болести и карантини. Кината са затворени, а и да не бяха – няма филми за тях, но поне все още се пускат много нови сериали, някои от които дори са хубави и успешни. Други… не чак толкова. Стана модерно да се пускат кратки сериали за по десетина епизода и да се спират, и тази година изобилства от такива. При някои спирането идва заради лошо качество, други са хубави, но пък зле промотирани и хората не знаят за тях, а трети са гледани, но пък коронавирусът прави снимането на още епизоди невъзможно. Ще подредим седемте спрени дебютиращи сериала от нашия каталог според това доколко скромното им количество епизоди става за гледане.

7. I Am Not Okay with This

Най-ужасният сериал в списъка всъщност е бил най-близо до успеха. Netflix твърдят, че е имал достатъчно висока гледаемост (на фона на достатъчно ниски разходи по продукцията – добавката е от нас, но се вижда с просто око), за да му се поръча втори сезон, но COVID-19 е направил снимките невъзможни и затова са решили да разпуснат екипа му. Може и да е така, често количеството зрители не кореспондира с качеството на сериала, но на нас той определено няма да ни липсва. В „Не съм окей с това“ става дума за сдухана и откровено глупава тийнейджърка, която открива, че в нея се заражда суперсила. Звучи като забавна комедия, в която да се смеем на главната героиня, но уви, сериалът се взема напълно насериозно и очаква от нас да симпатизираме на дразнещата девойка. На всичкото отгоре, в първите епизоди не се случва абсолютно нищо, а финалът, на който целият сериал и дори маркетингът му се крепи, не е нищо особено. По-подробно сме го нахейтили в ревюто.

6. V Wars

Вампирски сериал изтървал времето, в което вампирите бяха популярни, с актьори, които някога ни бяха симпатични, но след този буламач не са. Всякакви умерено високи очаквания към тази продукция се изпаряват още в първия епизод, в който потресаващо лоши темпо, актьорска игра и емоционален заряд провалят завръзката на сюжета. Всеки следващ епизод става все по-труден за гледане – героите се държат абсурдно, на актьорите просто са им дали да прочетат някакви реплики пред камера и те, горките, зяпат с празни и объркани погледи догато говорят, сюжетът залита в най-клишираните и неподходящи посоки… Заради концепцията за вирус, който превръща хората във вампири, някои критици казват, че „Вампирски войни“ е щял да бъде по-успешен през 2005-та, но ние не сме съгласни – и тогава щеше да е също толкова зле и незаслужаващ времето на зрителите.

5. Away

В този сериал има наченки на нещо добро. Главни герои са първите космонавти, които ще колонизират Марс, както и техните близки на Земята. Изследват се както проблемите, които могат да се появят на такава дълга и опасна мисия, така и драмата на това да обичаш някого, но да си далеч от него. За съжаление, и в двата аспекта „Далеч“ се проваля – космическите сюжетни линии са банални и правени стотици пъти в други сериали, а драмите – пресилени и скучни. Георите многократно се питат дали си струва да влезеш в историята и да придвижиш човечеството напред, ако цената е да оставиш близките си за няколко години – не чак толкова лош въпрос сам по себе си, но не на място, когато уж подбрани специално за това хора постоянно си го задават през изкуствени сълзи. Цялата продукция се усеща като предназначена за възрастни домакини, но фантастичният елемент я прави чужда дори за тях. Все пак, това е първият сериал в тази класация, до чийто финал стигнахме без прекалени мъки.

4. neXt

Тук още не можем да говорим за финал, защото не е излъчен такъв (излезли са само пет от десетте епизода на първи сезон), но самият факт, че сериалът е спрян още след втория си епизод, е показателен. Концепцията се гради върху клише – изкуствен интелект, който ще превзема света. Посланието е колко сме зависими от технологиите и колко крехък е светът ни без тях. Не е невъзможно да се изкара добър сериал от това, все пак много други са го правили, но тук екипът не се справя. Най-големият му гаф обаче е превръщането на иначе стандартна фантастична концепция в процедурен сериал за разследване на престъпления. В първите епизоди изкуственият интелект се показва в много скромни дози, докато полицейският е обидно раздут. Проучванията наистина показват, че процедурните и фантастичните сериали са най-обичани от телевизионните зрители, но пък историята доказва, че е много трудно комбинацията между двата жанра да пожъне успех. Лошото начало и неадекватният маркетинг превръщат neXt в поредният пример за провал.

3. Brave New World

„Прекрасният нов свят“ по едноименния роман на Олдъс Хъксли имаше всички предпоставки да бъде шедьовър, но сценаристите са решили да опошлят книгата и да представят слаба своя версия на концепцията. Темата за светът на бъдещето, в който хората живеят красиво, но мирът и благоденствието са осигурени чрез забрана на ценности като моногамията, личния живот, парите, семейството и историята, вдъхновява много хубави творби, но тук е представена изключително повърхностно. Сериалът е красив и може да ви излъже да го изгледате, но го кара твърде безопасно – едва топва пръстче във философските дебри на дистопичния си оригинал. Компенсира неуспешно с голотии и излишни опити за драматизация. Историята би могла да бъде събрана в по-малко епизоди, липсва й заряд. В крайна сметка, литературният шедьовър е адаптиран в сериал, който не е нищо особено и няма да загубите много ако го изтървете.

2. Penny Dreadful: City of Angels

Не е учудващо, че сериалът е спрян. Уж е разклонение на Penny Dreadful, но няма нищо общо с него. Уж е хорър, но набляга предимно на ревливата драма. Говори за класови борби и борбата на различните за равни права, но в днешно време тази тема вече е изтъркана. Въпреки това, нашите впечатления от него са по-скоро позитивни. За десет епизода успява да развие немалко на брой интересни сюжетни линии с чаровни персонажи и любопитен, макар и недоразвит, свръхестествен елемент – борбата между две полубожества като основа за нещастията, които хората си причиняват един на друг. Повдига и някои интересни теми за размисъл, не може да му се отрече наличието на известен емоционален заряд. За съжаление, маркетингът е тотално сбъркан, а и в реализацията на идеята няма достатъчно бомбастичност. Всичко това обяснява слабата гледаемост, но въпреки нея ние смятаме, че на „Ужаси в града на ангелите“ трябва да бъде даден шанс, защото има своите качества.

1. October Faction

Подценявахме този сериал, защото е поредната комиксова продукция за тийнейджъри, а в последно време се давим в такива. Май именно това е причината той да не успява да стигне до своята публика – тя просто е затрупана и няма как да стигне до него, щом не става дума за Марвел/DC и няма известни актьори. Оказва се обаче, че сериалчето определено си струва. Става дума за семейство, в което майката и бащата тайно са ловци на чудовища, а синът и дъщерята постепенно откриват, че имат суперсили. Сюжетът му е добре обмислен и изпипан, развива се с много добро темпо и е сравнително богат на елементи, героите му са страшно чаровни и достатъчно добре развити, за да се открояват като личности както заедно, така и самостоятелно, има достатъчно забавни и въздействащо драматични моменти, елементи на мистерия… Разбира се, няма как да бъдем прекалено щедри с похвалите, защото сериалът е тийнейджърски и по комикс – самият той няма големи амбиции. Но за това, което се опитва да постигне, трябва да признаем, че му се получава напълно. Много е жалко, че е спрян, защото си личи, че в него са вложени много труд и мисъл, но без да е тежкарски, даже е лековат, но без да е направен като за безмозъчни. „Октомврийската фракция“ определено не заслужаваше да бъде спиран, дори би могъл да бъде включен в класация за сериали, спрени без време.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

За Next – трагедия. Хванах го случайно по фокс. Гледам и невярвам на ушите си – зле зле зле.
За Away – се чудя всички тези продуценти, сценаристи и т.н. не гледат ли телевизия.
На Penny… изгледах малко заради Натали Дормър – но нищо общо с първия сриал.