3 коментара
the hunger games trilogy by rjvg92-d341yoq

Обвиняват Star Wars и тероризма за резултатите на Hunger Games: Mockingjay 2

Според продуцентите, успехът на SW: Епизод VІІ и страхът от тероризма са ощетили „Игрите на глада: Сойка-присмехулка – Част 2“ с между 50 и 100 милиона долара.

The Hunger Games„Игрите на града“ е тийн-поредица, която се дава за пример на жанра! Първите два филма наистина постигнаха главозамайващ успех и станаха част от модерната кино история. Третият обаче започна негативна тенденция що се отнася до постъпленията от продажби на билети, а четвъртият отбеляза най-слабият първи уикенд за цялата поредица. Въпреки че финалът на поредицата струва почти два пъти колкото началото, той до момента е заработил с 50 милиона долара по-малко от първия филм и с над 200 по-малко от втория, който е най-успешен.

Въпреки че в никакъв случай не става дума за провал – при 160 милиона бюджет, приходите са почти 650 милиона (ако приемем, че половината от това остава за продуцентите, печалбата пак е повече от двойна), отстъплението наистина е голямо, а краят на поредицата сякаш не успя да предизвика същите шум и вълнение, които постигна вторият филм, „Възпламеняване“.

Не се притеснявайте, обаче, фенове, защото според продуцентите на филма от Lionsgate вината не е в сценаристи, актьори, режисьори или кой да е член от екипа, нито в качеството на филма, а още по-малко пък в решението им да се разтегне третата книга в два филма. Според Роб Фридман, ко-председател на Lionsgate, отговорник за продуцирането и закупуването на филми, както и предприемач на годината за 2010 от „Ернст и Янг“, виновна е „комбинацията от обстоятелства между терористичната атака в Европа и „Межвузвездни войни“… Тя удари приходите ни с някъде между 50 и 100 милиона долара“.

И преди сме чували абсурдни оправдания, но рядко толкова заблудени. Продуцентите не си признават вината за изкуственото умножаване на броя филми (въпреки че така наистина направиха повече пари, отколкото можеха само с три филма), не отчитат умора у публиката от тийн-адаптации, а обвиняват терористите и конкуренцията. Наистина, атаката в Париж намери силен обществен отзвук, а Star Wars разби много рекорди, но чак пък да са коствали на The Hunger Games 1/7 от приходите? Разбира се, истинските виновници, всъщност, са Путин и глобалното затопляне.

Иначе, финалната част от поредицата събра като цяло положителни ревюта и завърши историята по подобаващ и достоен начин. Не е нужно всеки филм да поставя нови рекорди, за да се счита за успех, още по-малко това би трябвало да влияе и на общото възприятие за поредицата, която стана световен феномен и дори вдъхнови една малка истинска революция. Феновете на Катнис Евърдийн може вече да не са толкова много и толкова гласовити, колкото преди, но би трябвало да са доволни от достойното представяне на филмите.

Преди време Lionsgate говориха за планове да се правят още филми от тази вселена – предистории или завръщания в света на „Игрите на глада“ с други герои, но тъй като засега не се чува нищо, вероятно е да са се отказали от тях. Пък и ако решат да ги правят, ще трябва да изберат по-различен период от края на ноември – все пак Дисни вече си резервира всяка зима до 2020 г. за нови „Междузвездни войни“, а терористите из Европа и света няма изгледи да намаляват, така че и в бъдеще финансовите успехи ще са под въпрос.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата