2 коментара
PRESTIGE t

Престижа на Кристофър Прийстовата фантастика

Излезе от печат романът на Кристофър Прийст „Престиж“.

Издателство „Август“ пусна нова книга от Кристофър Прийст на пазара – дългоочакваната от неговите почитатели „Престиж“. Романът е спечелил две награди – Световна фантастика (World Fantasy Award) и Джеймс Тейт Блек Мемориъл (James Tait Black Memorial) – и има две номинации – Британска фантастика (British Fantasy Award) и Артър Ч. Кларк (Arthur C. Clarke Award).

За какво става дума? През 1878 двама млади илюзионисти влизат в конфликт по време на спиритически сеанс. От този момент животът и на двамата се превръща в мрежа от лъжи и разкрития, докато всеки се мъчи да заблуди и изобличи другия. Съперничеството им ги води до върховете на кариерата им, но с ужасни резултати. В стремежа си да се унищожат взаимно, те използват всичките си магьоснически умения – най-висша манипулация и най-тъмна наука. Ще се пролее кръв, но това няма да е достатъчно. Накрая наследството им ще премине към следващите поколения – към потомците им, които, за да запазят разсъдъка си, ще трябва да разплетат завещаната загадка.

Този роман е като магическо представление с всички задължителни реквизити – спиритически сеанси, различни разказвачи, семейно проклятие, двойници, загубен бележник, безтелесни духове, къща с призраци, дяволски машини, телепортация и изобилие от ужаси със специални ефекти от самия Никола Тесла.

През 2006 Кристофър и Джонатан Нолан правят филмовата адаптация на романа, като за главните роли подбират Крисчън Бейл, Хю Джакман, Скарлет Йохансон и Дейвид Бауи. Историята във филма е малко по-различна от книгата, като изяснява някои неща и пропуска други. Филмът има две номинации за „Оскар“ и печели много други награди.

Кристофър Прийст е английски писател, автор на единайсет романа, три сборника с разкази, критични статии, биографии, повести и детски книги. Той е авторът и на „Преобърнатият свят“, която оценихме доста високо.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата