3 коментара
warm bodies world war z

Приветствайте новите зомбита!

Трейлъри за World War Z и Warm Bodies

Стига Джордж Ромеро, стига „Заразно зло“. Безмозъчните жадни за плът зомбита явно са демоде. Съвсем друго си е да накараш зомбито да се влюби в живо момиче и да направиш от това романтична комедия. Идеята е дошла първо на Айзък Мериън, който е написал романа „Топли тела“, а след това и на Джонатан Ливайн, който е сценарист и режисьор на филмовата адаптация. За нея писахме преди време, а ето че тя вече се сдоби и с трейлър:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Честно казано, младият Николас Холт (който вече е играл в „Х-мен: Първа вълна“, а догодина ще го видим и в „Джак, убиецът на гиганти“) не изглежда много на място в ролята си на объркано зомби, но филмът все пак изглежда по-добре, отколкото очаквахме. В началото изглеждаше, че идеята е била да се направи „Здрач“, но със зомбита, а сега излиза, че сценаристът не се взима толкова насериозно и е наясно колко е абсурдна концепцията му. В крайна сметка, резултатът е романтична комедия, която може и да не е пълен боклук.

Е, експериментите са си експерименти, но класиката си е класика! Ако предпочитате зомбитата си свирепи и необременени от вътрешни конфликти и любовни драми, то ще се зарадвате на трейлъра на „Z-та световна война“ с Брад Пит. Зомбитата там също не са съвсем съобразени с първообразите си, защото тичат бързо и могат да се трупат на купчини, но пък са доста по-зрелищни. Продукцията най-накрая си пробива път към кината след като няколко пъти беше преработвана и дооправяна. Резултатът, поне на трейлър, изглежда доста добре:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Е да, прочелите книгата, чието име е взел филмът, ще забележат, че адаптацията няма почти нищо общо с оригинала. Което всъщност не е толкова лошо, предвид че интервютата с оцелели от зомби-войната по-трудно биха се филмирали. Явно обаче Роланд Емерих е намерил начини да вкара по някой и друг елемент от прототипа, а и е запазил идеята за глобалност на мъртвешкия апокалипсис. Виждаме наистина мащабни сцени и различни локации, което определено радва.

И така, кои зомбита ви се струват по-интересни? Влюбените или кръвожадните? Съобразените с тийн-вълната, започната от „Здрач“, или по-близките до каноните на Ромеро? А може би и двата филма са нещо, което по-скоро ще пропуснете?

World War Z идва чак на 21 юни 2013, а Warm Bodies ще ни се предложи още на 1 февруари.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата