5 коментара
Harry Potter and the Cursed Child Official Artwork

Сценарият по Harry Potter and the Cursed Child е тотален хит

„Егмонт България“ ще го пусне като книга у нас на 13 октомври.

Harry_Potter_and_the_Cursed_ChildТази година Джоан К. Роулинг се завърна към поредицата, която я направи известна, със сценария за пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“. Пиесата продължава да се играе в Лондон, където предизвика полемика заради избора на чернокожа актриса за Хърмаяни. Сюжетът на пиесата се развива 19 години след битката за Хогуортс.

Решението на Роулинг да издаде сценария като книга не беше неочаквано – феновете на младия магьосник не биха пропуснали да прочетат за следващите му приключения. Любопитното е обаче, че сценарият не е променен или новелизиран, за да пасне на различната медия, а е в оригинален вид. Нещо повече, той дори не е написан от самата Роулинг, а е адаптиран за сценарий от режисьорите на пиесата, Джон Тифани и Джак Торн (първоначално е било разказ).

Въпреки тези предпоставки, нетърпението на феновете да се докоснат до нов материал за Хари Потър е толкова голямо, че книгата е тотален хит. Във Великобритания е най-бързо продаваната книга на десетилетието – 680 000 екземпляра за три дни. В САЩ пък за два дни са продадени над 2 милиона копия. Единствената книга с по-добри резултати в историята досега е… „Хари Потър и даровете на смъртта“. А в случая дори не говорим за пълноценна книга, а за публикуван сценарий. Театралните критици пишат хвалебствени ревюта, но литературните са със смесени отзиви – което е нормално, предвид че повечето не са свикнали да четат сценарии, където има предимно реплики и почти никакви описания. Да не забравяме и че пиесата е в две части, а изиграването им на сцена отнема над 5 часа, което прави едно доста дълго четиво.

Един от най-интересните елементи е, че Хари, Рон, Хърмаяни и Драко вече са възрастни, а Хари има добър край за историята си. Роулинг обещава, че това е последното й завръщане в света на Хари Потър.

Дали няма в недалечното бъдеще да видим и филмова адаптация – само времето ще покаже. Преди това обаче очакваме и българското издание на Harry Potter and the Cursed Child. Издателство „Егмонт България“, което пусна и цялата поредица (отскоро препубликува отделните части с луксозни корици и илюстрации – специално за най-големите фенове), вече работи по превода на сценария и подготовката му за родните книжарници. „Невероятно щастливи сме, че можем отново да преживеем магията и трескавото очакване на една нова история от необятния свят на Хари Потър“, сподели Велизара Добрева, изпълнителен директор на „Егмонт България“. „Книгите от поредицата увлякоха милиони деца по света да четат – някои от тях са вече родители (като самия Хари) и предават магията на своите деца. Шестнадесет години след издаването на първия роман у нас историите за момчето магьосник остават сред най-обичаните от българските деца.“

Обявената премиерна дата е 13 октомври.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата