3 коментара
american horror story cult

Трейлър, тийзъри и заставка за American Horror Story: Cult

Какво да очакваме от седми сезон на „Зловеща семейна история“?

American Horror Story може и да ни разочарова почти всяка година, но също толкова често успява да изгради страхотни маркетингови кампании, с които да ни зариби за следващите си сезони. Същият е случаят и със седми сезон, озаглавен „Култ“. Много благинки и новинки са излезли за него, така че подгответе се за надъхване.

Нека започнем със заставката за началото на епизодите (знаете, че всяка година тя е различна и е тематично свързана с историята на сезона):

https://www.youtube.com/watch?v=KQkmdptM6tg

Клоуните отново са акцент, а въртележката вероятно ви напомня на онази от четвърти сезон – това вероятно е защото има истина в слуховете, че историята ще бъде свързана с шоуто на изродите, и по-специално клоуна-убиец Туисти. Маски на Доналд Тръмп и Хилари Клинтън пък предават ужаса от изборите миналата година – политиката и култът (към нея?) ще са централни теми за седми сезон. Обичайната музикална тема пък е преплетена със зловеща версия на американския химн.

Прави впечатление, че са показани само пет имена на актьори за главни роли (Сара Полсън, Еван Питърс, Шайен Джаксън, Били Лорд и Алисън Пил), което може да означава, че ни чака малко по-събрана история – нещо, от което сериалът има остра нужда. Потвърдени са обаче и други за поне епизодични появи – Адина Портър, Франсис Конрой, Меър Уинингам, Ема Робъртс (тя ще се появи само за един епизод като повърхностна журналистка), Чаз Боно, Били Айчнър, Лесли Гросман, Колтън Хейнс (той ще е изрусен и ще играе детектив Самюелс) и Лена Дънам (в ролята на Валери Соланас – историческа личност, убила Анди Уорхол в акт на радикален феминизъм), така че горното предположение за по-фокусиран сюжет е чиста спекулация. Съставът е звезден както винаги, макар че за първа година липсва голяма звезда от ранга на Джесика Ланг, Лейди Гага или Кати Бейтс. Анджела Басет засега също се пише отсъстваща.

Колкото и да са интересни надписите, те не ни показват достатъчно за сюжета. За последното можем да съдим единствено по трейлъра:

https://www.youtube.com/watch?v=-27J0sR9268

Сара Полсън явно ще изнася сезона на гърба си – тя притежава таланта да се справи, но дали сценарият ще й го позволи? Реакцията й на новината за победата на Тръмп е хиперболизирана, което вече пробуди разгорещени дебати сред феновете в САЩ. Както винаги, коментарите представляват прехвърляне на обиди от единия към другия лагер – от „Това беше и моята реакция като чух“ и „Я вижте как всички подръжници на Тръмп веднага скочиха като ужилени“ до „Изглежда като адекватно представяне на съвременните либерали“ и „Тръмп е президент и никой не може нищо да направи по въпроса, набийте си го в главите“. Разбира се, има и много отегчени от дъвченето на една и съща тема до смърт, някои от които дори призовават за бойкот. Но едва ли Раян Мърфи ще си позволи да пропилее сезона в банални политически скечове – със сигурност има и по-дълбока идея.

Еван Питърс печели точки за новия си външен вид и изглежда като най-интересния персонаж. Неговият Кай ще сее страх чрез фобиите на хората. Били Лорд пък ще изиграе Уинтър Андерсън, която е свързана с Кай – може би негова сестра. По всичко личи, че Уинтър ще се внедри като детегледачка в дома на Айви и Али с някаква зловредна цел. Али споделя, че има страх от клоуни, а Уинтър подарява на сина им фигурка на най-гадния клоун във вселената на сериала – Туисти. Със сигурност е нарочно.

Питърс ще играе още пет персонажа, лидери на култове – Анди Уорхол, Чарлс Менсън, Джим Джоунс, Дейвид Кореш и още един неназован такъв. И друг път, поради засичане на историите, един актьор е играл няколко герои, но шест в една година ще бъде нов рекорд.

Колкото до това, че Сара Полсън и Алисън Пил ще играят женена лесбийска двойка с дете, това едва ли изненадва някого – самата Полсън не се определя като хомо или бисексуална, но варира в тези граници, а еднополови персонажи и двойки сме гледали почти всеки сезон. Раян Мърфи отдавна е казал, че тази година в сюжета ще се представят много маргинализирани групи. Любопитно е как персонажите на Сара и Еван ще изживеят обещаната „любовна история за вековете“, щом първата е във връзка с героинята на Алисън и явно полудява.

Още подсказки за тематиката на сезона вижте в събраните до момента тийзъри – най-зарибяващият елемент на маркетинга.

https://www.youtube.com/watch?v=BVFt94-l5-M

Последното, което ви трябва да знаете за този сезон, е, че в него няма да има нищо свръхестествено – по думите на Мърфи. Злото за първи път е изцяло човешко. Жалко, че няма да има фантастика, но може и да е за добро. А пък и не ни се вярва, че Мърфи съвсем ще се въздържи и няма да пусне дори един паранормален елемент.

Няма да чакаме дълго за новите серии, тъй като те започват на 6 септември. И каквото и да се случи тази година, можем да сме спокойни, че отсега са потвърдени осми и девети сезон – ще има „Зловеща семейна история“ поне до 2019 година включително.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата