300-rise-empire-poster

Трейлър за продължението на 300

Епичен трейлър за 300: Rise of an Empire

Макар като сюжет филмът „300“ да не се отличаваше с феноменални постижения, филмът определено остави своята следа в историята на киното, най-малкото чрез визията си. Тази следа, подплатена с приходите от почти 500 милиона долара на първата част, логично доведоха до продължение, или по-точно разклонение – „300: Възходът на една империя“. Вижте трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Определено виждаме доста интересни кадри. Сценарият е по комикс, създаден по първия филм „300“. Фокус на сюжета е битката при Артемизия между флотилиите на Гърция, предвождана от генерал Темистокъл (Съливан Стейпълтън), и Персия, предвождана от Артемисия (Ева Грийн) и Ксеркс (Родриго Санторо). Изобилстват кадрите на Ксеркс, радващ се на победата си над Леонид. Лена Хеди ще се завърне за малко в ролята си на кралица Горго – колкото да я включат в трейлъра. Ролята й във филма ще е далеч по-малка, отколкото клипчето предполага, но този маркетингов трик вероятно се дължи на славата й след „Игра на тронове“.

Всъщност, битката при Артемизия се случва едновременно с тази при Термопиле от първия филм. Затова и „Възходът на една империя“ не се описва нито като продължение, нито като предистория – по-скоро нещо по средата. Режисьорът Ноам Мъро казва, че филмът ще предложи съвсем различна хореография на битките и войната, вероятно в опит да се отличи от предшественика си. Кадрите по-горе наистина загатват епични битки, но това изказване може и да е предварително извинение, в случай че вторият филм се приеме по-зле от първия.

Впрочем, докато първият филм стана популярен у нас заради включването на българска народна песен в саундтрака, този стига още по-далеч – част от сцените са заснети в България.

300: Rise of an Empire се очаква през март 2014.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата