1 коментар
the expanse

Трейлър за The Expanse

Дългоочакваният космически сериал на Syfy най-накрая показва повече от себе си.

Знаете, че Syfy се завръща към научната фантастика с много нови и интересни проекти, но най-интересните за нас са Killjoys и The Expanse, защото тяхното действие ще се развива в космоса. Докато от първия се очаква малко по-весел тон, вторият се очертава драматичен и епичен. Е, ако се загледаме в първия трейлър за „Експанзията“, тонът малко наподобява „Бойна звезда Галактика“. Дали това ще е следващият хит от същия ранг за фантастичната кабеларка?

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сериалът е правен по книжна поредица на Даниел Ейбрахам (който я пише под псевдонима Джеймс С. А. Кори) и Тай Франк. На български са издадени от „Бард“ първата („Левиатан се пробужда“, но в момента е с изчерпан тираж), втората („Войната на Калибан“) и третата („Вратата на Абадон“). Сюжетът се развива предимно в космоса, във време, в което човечеството е населило Слънчевата система, но междузвездното пътуване все още не е възможно. Открита е дълго пазена тайна, която може да накара космоса да пламне във война.

Официалното резюме от Syfy дава повече информация:

Томас Джейн (The Punisher) ще играе главния герой – детектив Милър, роден на Астероидния пояс между Марс и Юпитер. Той работи за корпоративната охрана, служеща за полиция на пояса. Раздразнителен и търсещ нещо, което не може точно да посочи, Милър намира смисъл на живота си, когато му възлагат да намери изчезнала наследница.

Шоре Агдашлу (24, Mass Effect 2 & 3) е Крисджен Авасарала, част от политическо семейство, което се е издигнало в ранговете на Земното правителство. Умна и амбициозна, тя пази интересите на планетата, от която е тръгнало човечеството.

Стивън Стрейт (Magic City, 10,000 B.C.) пък играе Холдън – офицер на пренасящата лед фрегата Кантърбъри. Холдън е естествен лидер, който не е сигурен дали иска да се нагърбва с отговорност, но скоро няма да има избор, тъй като ще е замесен в опасна конспирация.

ExpanseCrew_0

Доколкото разбираме, Холдън е главният герой в книгите, което означава, че споменаването му чак на трето място тук може да говори за намаляване значението на героя му. Със сигурност ролята на Авасарала е увеличена за сериала, докато Милър вероятно ще е представен адекватно на оригинала. В трейлъра виждаме също секс в нулева гравитация, много приказки за междупланетарна конспирация и недоволство от отношението на планетяните към живеещите в Астероидния пояс.

Направени са и други промени, като например това, че в книгата астероидитяните са осезаемо по-високи и слаби от обикновените хора, в резултат на живота им в среда с ниска гравитация. Тук не са обърнали внимание на това (по обясними причини – все пак не е лесно да се реализира това на екран), но като цяло атмосферата на книгите изглежда запазена.

Поръчан е дебютен сезон от 10 епизода, които ще се излъчат по-късно през 2015 (не смеем да се надяваме за пролетта, стискаме палци за лятото, но ако телевизията залага много на този сериал, може и да чакаме до есента). Марк Фъргюс („Железния човек“) и Хоук Остби („Каубои и извънземни“) са написали пилотния епизод, а режисьор е Тери МакДона („Приключения в пространството и времето“). Към тях като продуцент се присъединява и Нарън Шанкар („Фарскейп“, „Досиетата Грим“).

На пръв поглед нещата изглеждат добре и сериалът има голям потенциал. Запазваме някои резерви (предвид разочарованията Helix и Defiance), но все пак чакаме с нетърпение.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата