9 коментара
brave new world

Трейлър за тв-адаптацията на Brave New World

„Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли е класика в антиутопиите, която скоро ще получи нова адаптация с различна гледна точка.

Ако 2020 г. ви се струва като антиутопия, то добре дошли в света от мрачните фантастики. Но дори вече временно да сме в него, винаги може да бъде и по-зле. В това ни убеждават антиутопиите, сред които се открояват 2 класики. Едната е „1984“ на Джордж Оруел, а другата е „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли. Втората има две филмови адаптации, а сега за първи път по нея ще има и сериал.

Проектът се развива още от 2015 година, когато се очакваше да тръгне по телевизия Syfy. Кабеларката за фантастика обаче в последствие се отказа от него, а първи сезон беше поръчан от телевизия USA (която доскоро ни радваше със също антиутопичния Colony). В крайна сметка обаче крайното решение е сериалът да излезе по предстоящата нова стрийминг услуга (засега само за САЩ) – Peacock. Тя ще помещава филми и сериали на телевизиите NBC, USA и Syfy, които са собственост на една и съща корпорация. Идеята е Brave New World да й бъде първият емблематичен сериал, с който да привлича абонати.

Ето и трейлъра към него:

Бутон за зареждане на YouTube видео

В романа прекрасният нов свят е поддържан от наркотик, който всички хора приемат, за да живеят безгрижно, безчувствено, безкритично и отдаващи се на плътски удоволствия. Двамата главни герои са напълно индоктринирани, но постепенно осъзнават слабостите и ограниченията му. В телевизионната адаптация обаче гледната точка ще е сменена – главният герой ще бъде второстепенният в романа Джон Дивака, който първоначално живее в Дивата земя – резерват, в който хората още живеят по стария начин. Майка му обаче го праща в Нов Лондон, където си мисли, че ще живее без болка и страдание.

В главната роля е Олдън Еренрайх („Соло: История от Междузвездни войни“), а майка му ще бъде изиграна от Деми Мур. В състава са още Хана Джон-Кеймън („Ловци на глави“), Хари Лойд, Джесика Браун Финдли и Нина Сосаня.

Не е обявена точна премиерна дата, самата онлайн платформа още не е тръгнала и се очаква чак през юли. Ако всичко там е наред въпреки коронавируса, то сигурно и сериалът ще излезе успоредно с нея.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата