picnic-na-obochine

В САЩ правят сериал по „Пикник край пътя“ на Стругацки

В главната роля ще е Матю Гуд (Watchmen).

103516_bЦензурата на комунизма може да е попречила на българските читатели да стигнат до много прекрасни фантастични произведения от упадъчния Запад, но романите на братя Стругацки са били добра компенсация. Един от хитовете им, който е пробил и извън СССР (издаден в 55 държави), е „Пикник край пътя“, от който са произлезли филмът и игрите „Сталкер“, както и самата дума като част от езика. Тази световна слава е на път да прерасне в още една адаптация – този път сериал, продуциран от WGN America (Salem).

WGN все още няма голям рейтингов хит, но прави доста интересни сериали. Матю Гуд (Watchmen) е човекът, който ще изиграе главната роля в Roadside Picnic. Едва ли адаптацията ще е много вярна с оригинала, тъй като от 240 страници е трудно да се изкара цял сериал, като засега се планира именно такъв, тоест нещо с възможност за бъдещо развитие, а не минисериал. Към момента е поръчан само пилот, на базата на който ще се прецени дали да се поръчва цял сезон или да се зареже проектът. Сценарист на пилотната серия е Джак Паглен („Превъзходство“), а режисьор – Алан Тейлър („Игра на тронове“ 2.09, „Тор: Светът на мрака“).

У нас романът е издаден последно през 1999 г. от „Коала Прес“ и вече е изчерпан. Сюжетът накратко – Земята е била посетена от извънземни, които са оставили отворени язви върху повърхността на планетата. С иноземляните не е имало контакт (те може и да не са разбрали, че планетата е населена). Те са си тръгнали, като са оставили доста боклук след себе си – боклук, който ни помага да преобразим технологиите си. Ето защо сталкерите са толкова ценни – те отиват в Зоните на посещение, където с риск за живота си събират извънземни артефакти. Такъв е и главният герой на романа, Редрик Шухарт.

Атмосферата в романа е доста тягостна, тъй като хората осъзнават безсилието и нищетата си пред извънземните. За тях ние сме като мравките на поляната, чийто мравуняк е бил посетен от излезли на пикник, съществуването ни е без значение. Интересно дали това ще бъде постигнато и в сериала, ако изобщо се стигне до такъв. Засега можем само да стискаме палци на пилотната серия да й се получи.

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата