5 абсурдни идеи за Луната

Какво да очакваме да намерим на Луната, ако вярваме на научно фантастичните сюжети? Най-абсурдните идеи за това какво може да има на Луната според жанра.

Като най-близък до нас космически обект, който озарява нашите нощи, Луната винаги е била интересна за хората. Още от древни времена човечеството иска да знаят какво е тя и какво има на нея, но тъй като не може – започва да си съчинява. Някои от митовете оцеляват и до днес, въпреки че след няколко седмици (на 20 юли) се навършват 43 години от стъпването на човек на Луната. Вече знаем (горе-долу) какво има там, но това не ни пречи да продължим да си измисляме абсурди за нея – някои от тях са породили и доста интересни фантастични сюжети. Ако се вярва на фантастиката, Луната е доста пренаселено място и е пълно с какви ли не находки. Кои са най-абсурдните от тях?

 

Интелигентни динозаври

Идеята, че интелигентни динозаври са стигнали до Луната още когато техният вид е царувал над Земята, принадлежи на Фредерик Готфрийд. В новелата му Hermes to the Ages група астронавти откриват замразен динозавър на Луната. След съживяването му се оказва, че той е интелигентен и е достигнал дотук с помощта на изгубената цивилизация на рода си. Кой знае колко още древни зверове се крият на нашата нощна спътница? Впрочем, и на други е хрумвало да експлоатират възможността някой друг да е стъпил на Луната преди Армстронг. Например хора, живели преди 50 000 години (в The Giant Novels на Дел Рей героите откриват 50 000-годишна мумия на астронавт, а оттам правят и шокиращи разкрития за далечното минало), древни римляни (Orbis на Скот МакКей се базира на идеята, че древните римляни са изследвали космоса, включително Луната и са се преселили вкупом на друга планета, след което са загубили координатите на Земята) или Леонардо да Винчи (The Light на Пол Андерсън (но не този от „Заразно зло”) разказва за астронавти, които откриват останки от истинската първа мисия до Луната – секретната такава на Леонардо да Винчи). Макар и да не изглежда свръхневероятно да е имало цивилизация преди 50 000 години, която е стигнала до Луната, а после да е изчезнала, идеята, че динозаврите са имали космически кораби е твърде абсурдна дори за фантастиката – всички знаем, че те са били влечуги с акъл не по-голям от този на днешните, а устройството на крайниците им не им е позволявало да ги ползват за обработка на инструменти, развитие на технологии и строеж на космически кораби. Това обаче не пречи на учени от NASA и днес да търсят динозавърски реликви на Луната.

 

Нацисти

Изглежда, идеята, че известен брой нацисти са избягали на Луната към края на Втората Световна, не е нечувана за северна и централна Европа. Именно тя е вдъхновила и филма „Желязно небе”, в който нацисти от Луната нападат Земята. Част от тях са с промити от пропаганда мозъци и участват в инвазията с що-годе чисти мотиви – да обединят всички народи под едно знаме и в една нация, за да се възцари вечен мир и любов. Но основните инициатори просто се борят за власт и място, на което да демонстрират жестокостта си. Филмчето има страшно интересни и забавни идеи, но доста лоша реализация на замислите. Интересно е, че в края земните лидери успяват да обединят усилията си, за да спрат лунните нацисти, но в последствие започват трета световна война заради ресурсите на нашия спътник.

 

Шантаво изглеждащи извънземни

Макар в миналото фантастиката да не е била обособена като жанр, романи, в които герои отиват на Луната и намират извънземни цивилизации, не са били рядкост. Голяма част от тези истории са по-скоро писани като приказки или фентъзи, защото никой не е предполагал, че науката ще ни позволи един ден да стигнем дотам и да открием, че всъщност на Луната няма нищо. Те са основно от ранния ренесанс.

  • през 1657 е написана Histoire Comique de la Lune на Сирано ДеБергераг, в която главният герой полита до Луната с ракета и среща библейски герои, гиганти и други интересни персонажи
  • през 1638 излиза Man in the Moon на Франсис Годуин, където героят попада на Луната и среща гиганти, които се уголемяват с напредване на възрастта. Животът там е хубав, защото няма адвокати, които да пречат на хорското щастие.
  • смятана от някои за първата научна фантастика, написаната през 1634 година от Йоханес Кеплер Somnium описва приключенията на хора, които стигат до Луната с помощта на сенчест мост и намират непознати цивилизации.

 

Като патриоти трябва да ви напомним и българския принос в развитието на тази идея. Елин Пелин пише може би първата българска твърда научна фантастика „Ян Бибиян на Луната”. Вече познатият на народа от първата детска книга, Ян Бибиян, изобретява космически кораб, с който полита към Луната. Тамошните жители се оказват с тъмнокафяви прешленести крака и ръце, пръсти с големи колкото орехи мехурчета от долната си страна, антени вместо уши, сплескани носове и силно издадени напред усти, която няма устни. Те наричат себе си лунаги, Луната – Маха, а Земята – Ваха. Разделени са на 4 народа, които постоянно воюват помежду си.

Интересен е и замисълът на Squatter’s Rights от Ханк Дейвис, в който Антарктида е огромно живо извънземно, дошло на Земята преди хилядолетия на своя космически кораб – Луната.

 

Портали към други светове

Все ни се ще преминаването в друг свят да става лесно – например някой портал или нещо подобно на червеева дупка. С 1 крачка пропътуваш хиляди километри или се озоваваш в друга реалност. Абсурдна или не, идеята е доста експлоатирана и удобна за фантастите, дори когато пишат за Луната. В новелата Moon Six на Стивън Бакстър руски, американски и великобритански астронавти кацат на Луната и започват да се преселват из различни паралелни реалности. Почти същият е сюжетът и на Greater Infinity от Робърт Форуърд.

И тук имаме и наши изявени автори като Валентин Иванов с „Военен астроном”. Всъщност при него не става дума за Луната, а в идеята е вложена доста мисъл, но все пак има връзка с темата. Работата е там, че човечеството е открило цял Лабиринт от червееви дупки докато е изследвало Марс. Първоначално се водели войни за телепортиращите коридори, но постепенно са открили, че Лабиринтът има квадрилиони възможни изходи до планети, подобни на Марс (негодни за живот, но съседни на такива от земен тип) и конфликтите са се обезсмислили. Цаката е, че само развити цивилизации, способни на космически пътешествия, могат да ползват мрежата от тунели, което е доста умно. Разказът е част от „Алманах ФантAstika 2010-11”.

 

Сирене. Много сирене

Всъщност, идеята е, че цялата Луна е една огромна буца сирене. Този най-популярен абсурд е разпространен през XVI век от Джон Хейууд, който казва, че „Луната е направена от зелено сирене“. Искал е да каже не зелено на цвят, а неузряло – то е набръчкано също като осеяната с кратери Луна. Днес цитатът малко се е видоизменил – Луната става на синьо сирене, мухлясало сирене и други разновидности на млечни продукти. Днес може да се смеем на наивността на предците ни, но след няколко века Средновековие и всякаква липса на телескопи, какво друго са можели да си помислят те?

 

Иначе, ако трябва да сме честни, въпреки че сме пращали хора на Луната и я изучаваме доста подробно, има много неща, които не знаем за нея. Възможно е нашият естествен спътник да е богат на полезни изкопаеми, които биха решили доста от проблемите ни за дълго време и построяването на една база на Луната може и да има смисъл някой ден. За невидимата страна на Луната пък знаем още по-малко. Убедени ли сме, че нито една държава още не е построила военна или изследователска база на Луната? Откъде можем да сме сигурни, че някъде из падините и кратерите не се крият зли извънземни, които дебнат да ни завладеят? Спете спокойно…

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
19 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Кал
Kal

Инженерски:

Опитът ми от форумното общуване ме е научил на следното – да избягвам внимателно и отдалече хора с твоя, ъъъ, хъс.

Успех в американизирането и русовизирането ти желая. 😉

Инженерски

Интересно за какво служи тоя голям Космос ако е невъзможно да се пътува в него и да се посещават планети и луни ? Това ,че за момента нещо е невъзможно не го прави невъзможно по принцип и завинаги ! Стига да има желание и нужда решение ще се намери ! Да вярваш във смехориите от религиозната литература и да не вярваш на научните факти е жалко !

Инженерски

Първо астронавтите не са голи , имат лични дозиметри , прекарват ограничен брой часове ( включително и защото въздуха в костюмите им не е неограничено много ) и още доста неща които любителите на конспирации не отчитат болшинството от тях са дребни душици със основно или средно образование които по цял ден чистят някой клозет или обор и тайно но сигурно завиждат на всички ( не само на космонафтите ) със повече от една единствена мозъчна клетка ,че живеят мечтаният от тях живот !

Инженерски

А ти можеш лично и със неопровержими доказателства да представиш ,че никой никога не ходил на луната ! На времето ( преди 15 години ) когато учих в военно училище секретни документи за полетите и там се казваше ,че понеже всички са бързали , имало е голям интерес от страна на обществото и почети никакъв от страна на администрацията както и не са били сигурни ,че ще успеят ( както и да върнат у дома астронавтите живи ) в секретен обект ( Бели Пясъци ) в пустинята са позаснели кадри със тях преди полета за да ги представят тях като доказателство за това че са кацали на Луната . В последствие са кацанали но много от камерите са били повредени или въобще не са работели и истинските кадри от кацането са били допълнени със фалшивите ( по линия на пропагандата подобно на пропагандата на политиците ни от последните 23 години колко много са свършила за нас, а ние сме неблагодарни копелета ,че не ги преизбираме ) и от там хората които си падат шо конспирации са се хванали за версията ,че никой никъде не е ходил или ,че е невъзможно да се отиде ( затова флага се вее на някои кадри , а на други не и т. .н. ) ! Ако никой не беше ходил руснаците със пословичното си самоубийствено постоянство щяха да пратят някого дори и той да умре още по пътя до Луната и да не се върни никога ! Знам ,че много от вас мразят и САЩ и Русия но ги мразите до голяма част защото им завиждате ,че не ги управляват тъпи селски парчета без интелект и защото някой е решил да се родите в страна която скоро може да престане да съществува и пътуването в космоса възможно или не е абсолютен мираж за България поне и в близките 60 или 100 години !

Кал
Kal

😀

(А – ако продължим веригата – Шелдън откъде го знае?)

Петя Ивайлова
petia84

😀 еее… Преди няколко часа гледах 23 еп. от 3 сезон на „Теория за големия взрив“ – точно за това говореха в началото. Според Шелдън, през 69г. Нийл Армстронг е оставил огледало на Луната – това достоверен източник ли е? 😉

Кал
Kal

Хихи… точно сайтът на НАСА няма как да е достоверен. НАСА са „страна“ в конфликта на интереси: те нямат никаква сметка да кажат (например), че никога не са пращали човек на Луната… Трябва потвърждение от някой наистина независим, страничен наблюдател.

А ние как може да знаем кой е такъв?

Трябва да седна и най-сетне да го напиша, тоя „наръчник по проверка (и разрушаване) на авторитети“, който от толкоз време ми сляга в главата.

Петя Ивайлова
petia84

общо взето, е така. 🙂
Уикипедия не е от най-коректните източници, но пък препраща към такива – в сайта на НАСА пише много за мисиите Аполо, а той вече би трябвало да е достоверен.

Кал
Kal

А самата Уикипедия достоверен източник ли е?

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

На тези хора им тегли една и не се занимавай с тях… Както има хора, родени прекалено рано (Леонардо да Винчи например), така има и хора, родени прекалено късно (ей такива плиткоумни, които в най-добрия случай, могат да използват само ръцете си, за да се прехранват).

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Ооо, това е хем много лесно, хем много трудно… 🙂 Отвори wikipedia и виж коя мисия ги оставя (не е само една). Там може да видиш и кой в момента се занимава с тях. Зарови се във административните сайтове на космическите агенции и на различните им проекти и може да видиш и последните им експерименти, изчисления и измервания.

Петя Ивайлова
petia84

аз мога да разбера логиката, от която се извежда, че Земята е кръгла, и съм гледала през микроскоп, но в момента, в нашата държава, има хора, които не са гледали, а и да погледнат, ще решат, че е някаква шашма. За същите тези хора(и не говоря за такива от малцинствата), е ясно, че земята, на която стоят е плоска, и каквото ще да им се обяснява, просто няма да го възприемат(не че си представят, че живеем на диск, по-скоро не си представят нищо, и не се интересуват). Едно време съм имала съученици (в последните класове), които не можеха да умножават до 10 и твърдяха, че глобусът, всъщност е Глобусът на България (последното не е шега, а се е случило в час по география, в който въпросният човек е бил попитан от учителката, сочеща Европа – „Какво е това?“, и е отговорил -„България“, от което е последвал въпросът – „На какво е този глобус?“…)
За надпреварата за Луната, наистина съм чула първо по време на урок за Студената война. Естествено гледала съм и конспиративните филми, които се опитват да вкарат някакви съмнения. Не мога да кажа, че съм проверявала по някакъв начин информацията. 🙂

Кал
Kal

Петя – и двата примера, за кръглата Земя и микробите, би могла да ги провериш със собствените си очи. (Ползвахте ли микроскопи в часовете по биология?)

„Така ни учат в училище“ е… ахъм… 🙂

(Аз си мечтая никой, никога да не ме беше учил, че елементарните частици приличат на топки за билярд. После ми беше страшно трудно да си ги представям И като вълни.)

Неделчо – коя мисия оставя огледалата? Кой прави измерванията с лазера?

(Отново: не ви дразня. Проверявам как си проверяваме знанията.)

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Че сме стъпили на Луната е сигурно. Дали Армстронг и Олдрин са били първите не мога да съм категоричен. Ако не те, то някоя от следващите американски експедиции са.
Защо съм толкова сигурен – там има останала наша технология. Като най-значимото нещо са няколко огледала (май бяха три), които и до днес се използват за изчисляване на разстоянието между Земята и Луната посредством лазер.

Петя Ивайлова
petia84

така ни учат в училище, а вече дали е вярно, е друга тема (може да е, а може и да не е). Ако вярваме само на това, което можем да видим и да разберем сами, трябва да се съмняваме и в това, че земята е кръгла, че съществуват микроби и т.н.

Кал
Kal

Финеган, не се заяждам, само любопитствам:

Ти можеш ли да потвърдиш, че човек е стъпвал на Луната? Лично?

(Принципно се интересувам от начините, по които пресяваме информацията си – на какви източници се доверяваме, доколко и как проверяваме достоверността им… такива ми ти. ;))

Финеган

Коментарът на Aso не само доказва, че сме произлезли от примати, а и че някои още не са завършили процеса. Иначе е готина статията.

Aso

Само дето хората не са стъпвали на луната поради простата пречина че Радяцията е прекалено голяма ..камоли да снимаш фиум и да се вижда на него!!!!!!!!!!

Петя Ивайлова
petia84

Много интересна статия!
Това за сиренето го дзнам от друг източник – в едно от приключенията си, барон Мюнхаузен се отбиваше на луната (мисля, че с балон), и откриваше същото – т.е. че е направена от сирене, както и гигантски хуманоиди, които си махат главите 🙂 .
А в някакъв сайт за мистерии и загадки, преди години прочетох, че американските астронавти са открили железен капак на луната, на който пишело на латински „Забранено за хора“ (или нещо в този смисъл, не помня вече), от него излезли гигантски раци, които изпратили астронавтите и им дали да разберат, че не са добре дошли. 😀