1 коментар
starrr

Няма извънземни около затъмнената звезда

Учените от SETI са разочаровани, че отново надеждите им са се оказали напразни.

Преди време ви писахме за една звезда, наречена KIC 8462852, чиято светлина мистериозно е намалявала с огромни проценти (20 и повече) при наблюдения на астрономи. Такива затъмнения са крайно нетипични и необясними. Като една от възможните причини за това явление бяха посочени извънземни, или по-точно мегаструктури, построени от такива. За съжаление, шансовете за това вече изглеждат нищожни.

Астрономите успяха да накарат SETI да отдели цели две седмици, в които насочи „ушите“ си към въпросната звезда и се ослуша за извънземни радио сигнали. Уви, все още нищо не е засечено.

science-proves-its-not-aliens-scientist-is-an-alien-thumb
Принципно, и това е възможно…

„Историята на астрономията ни казва, че винаги, когато сме откривали феномен, за който сме мислели, че се дължи на извънземни, сме грешали“, казва Сет Шостак от института SETI в изявление по въпроса. „Но, въпреки че е много вероятно странното поведение на тази звезда да се дължи на природата, а не на извънземни, ние бяхме длъжни да проверим нещата.“

Разбира се, хипотезата не е категорично отхвърлена – възможно е, дори да има сигнал, той да е твърде слаб или твърде различен, за да бъде засечен от нас. Може пък такъв изобщо да не се излъчва, но въпреки това да има работеща мегаструктура, работеща около звездата (тип някоя мъртва космическа станция като в Mass Effect). Но така или иначе, в момента си фантазираме и е ясно, че вероятността за това е на практика нулева.

Ето защо астрономите сега ще се преиориентират към проверката на друга хипотеза – че затъмнението се дължи на облак комети в орбита около звездата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата