7 коментара
pregnant man

5 хомосексуални двойки във фантастиката

Честит 2 февруари на десетимата жанрови герои в класацията! Хомосексуализмът, редом с още много табута, не е чужда тема за фантастиката. Днес да почерпят следните…

В днешния свят всичко е позволено – във фантастиката също. Нашият жанр винаги е бил първият, който разчупва табутата в обществото – още „Стар Трек“ е започнал да проповядва равенство между различните раси и полове. Едно от табутата, които се разчупват в момента, е хомосексуализмът. Темата може би дори се експлоатира прекалено много, но явно е необходима на обществото докато приеме и този вид различни от „нормалното“ мнозинство. В резултат имаме интересни герои и трогателни истории. Кои са най-запомнящите се хомосексуални двойки във фантастиката?

 

5. Чад и Патрик, „Американска история на ужасите“

Чад и Патрик са едни от най-скоро нанеслите се (и умрели) в Къщата на убийствата обитатели. Гей-двойката има смели планове за бъдещето си – искат да си осиновят дете и да живеят щастливо до края на дните си. Чад обаче има малко дразнещо излъчване тип „Марта Стюарт“, а Патрик е със слаби ангели. Постепенно двамата не само си омръзват, но и започват да се дразнят. За тяхно съжаление, умират преди да успеят да се разделят, а призраците им остават завинаги свързани в ужасната къща. Оттук нататък им остава единствено да се опитат да намерят начин да се спогодят, защото така или иначе ги чака цяла вечност заедно.

 

4. Камил и Шарън, „Старгейт: Вселена“

Любовта на Камил и Шарън дава ново значение на израза „връзка от разстояние“. Камил се озовава на кораба Дестини, който се намира на няколко галактики от Земята. Вкъщи я чака Шарън, като шансът да не я дочака е повече от голям. Двете обаче остават верни една на друга, макар и връзката им да се поддържа единствено от епизодични срещи, за които Камил се вселява в чуждо тяло чрез комуникационните камъни. Двете лесбийки доказват, че на чистата любов разстоянието и тялото не могат да попречат.

 

3. Лафайет и Хесус, „Истинска кръв“

Хесус се появява точно навреме, за да спаси Лафайет от нервен срив. След всички гадости, които се скупчват на главата на женствено-мъжествения чернокож (женствено-мъжествен, защото макар да се гримира и да ходи по пенюар, Лафайет по мъжки посреща трудностите и може да бъде доста опасен и страшен, ако го ядосаш, а гласът му хич не притежава типичните за съсловието нежни нотки), Хесус идва в живота му като светъл лъч надежда. Двамата бързо се влюбват и заживяват заедно, а тръпката им се поддържа и от магията, живееща в тях. За съжаление, именно тя ги разделя по доста брутален начин, но няма как – трудно е да оцелееш сред всички свръхестествени опасности в Бон Темпс, независимо от ориентацията.

 

2. Уилоу и Тара, „Бъфи: убийцата на вампири“

Уилоу и Тара се водят първата лесбийска двойка в американската телевизия. Уилоу е най-добрата приятелка на Бъфи, която постепенно от плаха ученичка се превръща в сърцето на бандата. В трети сезон започва да изучава вещерския занаят и се запознава с Тара, като двете се влюбват. Отначало зрителите посрещат обрата в ориентацията с неодобрение, но бързо приемат връзката между колежанките. Когато в шести сезон Тара умира, феновете дори изпращат гневни писма на сценариста Джос Уедън, обвинявайки го в хомофобия. Макар и не всичко да върви плавно между Уилоу и Тара и макар донякъде заради Тара Уилоу да се отдава твърде често на черната магия, тази хомосексуална връзка е една от най-интересните в жанра.

 

1. Джак и Янто, „Торчууд“

Джак е безсмъртен и омнисексуален. Ако този термин съществува и на български, той ще означава, че Джак иска да прави секс с всичко живо, било то мъж, жена или извънземно. Той обаче се спира на Янто. Секретарят на уелския Торчууд клон пък се смята за хетеросексуален, докато не попада в обятията на Джак. Всъщност двамата предпочитат да не задълбават в определенията и етикетите – фактът, че между тях има силна връзка и обич, е достатъчен, за да се радват на живота един с друг. От незабележимия секретар Янто се превръща в основен член на екипа, без чиято подкрепа Джак няма как да бори извънземните заплахи. Янто знае, че безсмъртието на Джак и дългият му опит означават, че връзката им няма как да продължи вечно, нито пък двамата могат да умрат заедно. Но все пак се впуска в приключението без да мисли за последствията. За съжаление, именно прекалената самоувереност води до сърцераздирателния момент, в който Янто умира.

 

Включването на толкова много хомосексуални двойки в жанра през последните години не е поредният опит на гейовете да извратят децата на хетеросексуалните. Целта е всички заедно да станем по-толерантни към различните и да ги приемаме каквито са. Гейовете могат да са също толкова мъжествени и опасни, колкото хетеросексуалните мъже, лесбийките могат да са също толкова нежни и женствени, колкото хетеросексуалните жени. Когато се борят с извънземните, вампирите и останалите гадове, те са също толкова отдадени на победата, колкото и хетеросексуалните, когато са злодеи, те са също толкова лоши и извратени, когато спасяват Земята от унищожение не са по-малко велики герои, когато умират, сцените са също толкова тъжни. Същото е и в реалния живот.

Колкото до днешната дата 2 февруари, по случай която съставихме тази класация – тя никъде не е призната като ден на хомосексуалните, а шегичките, свързани с това значение, съществуват само у нас. По православния календар празникът днес е Сретение Господне, а според българските традиции – Петльовден – празник, свързан със съзряването на младите момчета. Денят се отбелязва и в Тайланд като празник на изобретателите и земеделците, в Азербайджан – като празник на младежта, в САЩ и Канада – като ден на мармота, а ООН официално го е обявил за световен ден на влажните зони и водолюбивите птици. Въпреки това, тукашното значение на деня си остава, а ние решихме да се възползваме от него, за да си направим експеримент как ще се приеме тази тема и класация сред нашите читатели – дали ще се излее вълна от омраза, или пък всеотдайна подкрепа? А може би, въпреки че все се смятаме за назадничави, в България отдавна сме свикнали да говорим открито за гейовете и това не е толкова скандална тема, колкото се изкарва.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата