6 коментара
tenet-klipove

5 музикални тенета

Стари музикални клипове с идеята на „Тенет“.

Сигурно знаете максимата, че не съществува нищо оригинално и всичко е правено преди. До голяма степен е вярна. Мнозина си помислиха, че „Тенет“ на Кристофър Нолан е много оригинален, но всъщност неговата идея (или много подобна такава) вече е реализирана много пъти. И то не само във филми, но и в музикални видеоклипове. Тук ще класираме пет такива, но нищо чудно да са повече.

Преди да пристъпим към същината, нека уточним – Tenet далеч не е лош филм. И ако остане единственото голямо заглавие, пуснато по кината тази година, все пак си струва да се нарече спасител на 2020. Класацията е в негова чест, както и на нашия колега Драгомир Стоянов, който пръв, още щом видя трейлъра за „Тенет“, каза „Ми че това е Freestyler“ (а и реално направи проучването и подбора на музикалните клипове).

5. Roni Size, Reprazent – Brown Paper Bag

Започваме с клип, който е за последно място, тъй като музиката му е дразнеща, но пък много добре показва идеята и затова е идеално да тръгнем с него. Главният герой притежава джаджа, с която „чупи“ времето. И докато хората се движат напред-назад и зациклят, той е свободен да се движи както пожелае. Така стига навреме и успява да помогне на своя приятел. Клипът е заснет през 1997 г., по-рано дори от вдъхновителя на цялата класация. Възможно е да се наложи да гледате видеото чрез кликване на заглавието, което ще ви препрати към youtube – вграждането в публикации като тази е дезактивирано от ъплоудъра.

Бутон за зареждане на YouTube видео

4. NDOE – 10 от 10

С прискърбие съобщавам, че и у нас сме правили нещо подобно далеч преди Нолан. Този клип е желателно да се гледа без звук, изпълнителя няма да го коментираме, но пък трябва да му се признае доброто заснемане. Имаме главен герой, около когото времето се движи наобратно, само дето тук няма компютърни ефекти и наслагване на образи, а всичко е измислено и разположено така, че да пасне на идеята, и то само с едно заснемане. С други думи, Ендо явно се е снимал наобратно (оттам разминаването между картина и звук на моменти) и не се е получило твърде зле, което си е цяло постижение за него и целия екип. Ако клипът имаше и сюжет (и музиката му не беше ужасна), щеше да се класира доста по-нагоре, и то не само от патридиотизъм на авторите на класацията, които много се постараха да вкарат нещо българско.

Бутон за зареждане на YouTube видео

3. Linkin Park – Bleed It Out

Тук също нямаме особен сюжет, но близостта до идеята е по-голяма, а и музиката е слушаема. В клипа имаме красив масов бой, който върви наобратно. Линкин парк обаче се движат в нормалната времева посока и остават незасегнати от патакламата. В „Тенет“ има немалко красиви бойни сцени в обърнат каданс, но там те имат и сюжетен смисъл. И този клип трябва да се гледа директно в youtube.

Бутон за зареждане на YouTube видео

2. Three Drives on a Vinyl – Greece 2000

В този клип се доближаваме още малко до основната идея. Главният герой се движи нормално, но светът около него е в обратен ход. Така той наблюдава куп случки, които сами по себе си са банални, но наобратно са красиви и интересни. Разликата с „Тенет“ е, че тук това му се случва свръхестествено, за да го спаси от катастрофата в началото, докато там е следствие от технологията.

Бутон за зареждане на YouTube видео

1. Bomfunk MC’s – Freestyler

Стигаме до вдъхновението за класацията и химна на нашето детство. В сюжета на емблематичния Фрийстайлър (известен още като уакамакафон) главният герой се среща с мистериозен младеж, който му променя музикалния плейър, като му дава уникалната способност да контролира времето заедно с песента. Накрая обаче детето става арогантно в игрите си със света и музикантът си взима подаръка обратно. В „Тенет“ главният герой не може толкова лесно да управлява посоката на времето, но все пак има известен контрол, стига да се добере до съответната машина.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Бонус. Enigma – Return to Innocence

С бонус трака се отдалечаваме малко от идеята, тъй като имаме само движение наобратно, без отделен герой в противоположна посока, но пък клипът е красив, с послание, а и музиката е хубава. Така че трябва да се отдаде чест и на тази класика от изгубеното минало.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата