11 коментара
klasaciq filmi 2020

Най-добрите филми на 2020 г.

Традиционната класация на фантастичните филми за последната година, дело на активните участници в SciFi.bg.

С удоволствие ви представяме годишната класация за любимите ни филми от 2020 г. Както всички знаем, годината беше… нестандартна. Много от филмите, предвидени за нея, бяха отложени, като ако пандемията от коронавирус не влезе под контрол, може да не ги видим и тази година. Други бяха пренасочени към стрийминг платформите, които са по-удобни за нас, но по-ощетяващи за творческите екипи (а и все пак едно е да гледаш на IMAX, друго е на екрана на лаптопа). Затова и маркетингът на филмите отстъпи на заден план – чувахме по-малко за тях и гледахме по-малко трейлъри.

Като резултат, класацията тази година също е ограничена – самите ние сме гледали по-малко, конкуренцията не беше чак толкова голяма. Ще забележите и по-малък брой участници в сравнение с предишни години, но се надяваме, че догодина ситуацията ще се е нормализирала. Както винаги, поканени да участват бяха всички с поне една публикация или поне три (нетролски) коментара в сайта. Класацията не е мерител за абсолютно качество, но е повод да ви препоръчаме любимите си продукции през годината и да отсеем това, което си струва да се изгледа. Свободни сте да добавите свой коментар под статията, а ако през годината имате поне три такива – ще бъдете поканени да участвате догодина.

Ако искате да си припомните старите класации, ето списък с тях – 20192018, 2017, 2016, 2015, 2014 и 2013.

А сега – да започваме по същество – ето топ 12 на най-добрите филми с фантастичен елемент за изминалата 2020 година:

10= Sonic the Hedgehog – 3 точки

Изображение с име: sonic

Нед Ласков – 3 точки: Забавно филмче, леко засягащо носталгията от детството. Трябва да дадем и заслуженото на продуцентите и на аниматорите, които промениха модела на Соник, само защото Интернет така искаше. И с право, тъй като подобава на Соник да изглежда като оригинала, а не като лошо копие. Иначе забавните елементи са добре разпръснати, по-драматичното също, и разбира се приятелството печели накрая. По принцип не харесвам Джим Кери, но във второстепенна роля е приемлив. Анимацията и ефектите не ми оставиха лошо впечатление нито веднъж.

10= His House – 3 точки

Изображение с име: his house

Петър – 3 точки: Ясно е, че основната цел на филма е да покаже колко са лоши расизмът и ксенофобията, но въпреки това цялостния продукт се е получил добре. В началото е малко трудно да симпатизираш на героите с неадекватните им реакции и наглед необяснимите ужаси, които ги сполетяват, но след като се разкрива предисторията им, тогава става наистина интересно и запомнящо се. Двамата бежанци съвсем не са ангели, но и не може да не им симпатизираш поне малко.

10= Host – 3 точки

Изображение с име: host

Джелил – 3 точки: Филми, развиващи се на компютърен екран – нищо невиждано. Филми за призоваване на духове – нищо невиждано. Комбинация от двете – ето това вече заслужава да се види.

7= WolfWalkers – 4 точки

Изображение с име: wolfwalkers

Иван – 4 точки: Красива и много интересна анинимация, може би най-доброто, което предложи 2020 от този жанр.

7= The Old Guard – 4 точки

Изображение с име: the-old-guard

Нед Ласков – 4 точки: Още когато видях трейлъра на „Старата стража“, знаех, че ще е интересен. Не мисля, че тази идея е използвана достатъчно в жанра, поне в момента. Напомни ми на капитан Джак Харкнес от „Доктор Кой“ и „Торчууд“. Само че екшън капитан Харкнес 😂 Намерих ефектите, режисурата и сюжета за достатъчно добри, бих пожелал повече от кинематографията, защото харесвам по-сложно заснети филми. Въпреки това, филмът заслужава точки, особено тази година, когато почти нищо друго не излезе от нашия жанр.

7= #Alive – 4 точки

Изображение с име: alive

Додо – 4 точки: Не съм фен на зомбитата и не мисля, че може да се получи качествена история със тях. Walkin Dead e изключение, но то е заради хората по време на апокалипсис, а не заради самите зомбита. Но да се върна на филма. Сценаристът Мат Нейлър успява да продаде сценария си и в Южна Корея, и в Америка. И двата филма излязоха тази година. Американската версия Alive (2020) е посредствено нискобюджетно филмче с камео на Доналд Съдърланд. Но южнокорейската е мащабна добре заснета и изиграна любовна история по време на зомби апокалипсис.

6. Kol (The Call) – 5 точки

Изображение с име: the call

Додо – 5 точки: В тази ялова година не мога да не отлича филма с най-оригиналния сюжет. Почти всяка продукция е с рециклирана идея. Да се направят добри филми от нова идея не е толкова лесно щом дори Нолан се провали с Тенет. Но това е проблемът на Холивуд – първо се мисли колко пари ще изкара и после се прави филм. В Южна Корея не е така – там просто кипи от талантливи творци на които им се дава свобода да правят филми с мисъл и сърце и винаги им се получава.

Нед Недев – 1 точка: The Call не е най-динамичният филм на света, но все пак е добро предложение от Южна Корея.

Джелил – отрицателна точка: Като човек гледал всички филми на тема някой от настоящето да комуникира с друг от миналото, мога да кажа, че до края на първото полувреме корейският Call докара положението на доста високо ниво, но с второто полувреме заложи на безумни боричкания, загуби пътя си като не можа да реши дали могат да се променят събитията или не, и, вместо с нещо смислено, завърши с  „cool shit“, с което заслужи моята наказателна точка.

5. Palm Springs – 5 точки

Изображение с име: palm springs

Петър – 4 точки: Надявах се на повече от този филм, но все пак не беше никак зле. Доволен съм от чаровните персонажи, комедийните елементи и добрата употреба на тропата с „омагьосания ден“.

Иван – 1 точка: Обичам time loop филмите. Този е с известна доза романтика, но това не разваля атмосферата.

4. Underwater – 6 точки

Изображение с име: Underwater

Нед Недев – 3 точки: Реших да поощря филм, който бе пуснат в началото на годината, просто за да се запълни графика на студиото. И се оказа едно от бижутата на годината. Не че е перфектен или пък иновативен, но е по-добър от някои други по-популярни филми в този поджанр. Няма да казвам кои са тези филми (и кой жанр също), тъй като ще е голям спойлер.

Петър – 2 точки: Не очаквах нищо от този филм, освен на Кристин Стюарт постоянно полуотворената уста. Няма особена оригиналност в него, има си кусури, но все пак историята е адекватно изпълнена с напрежение, а и финалът е доста добър. Поощрявам с удоволствие.

Джелил – 1 точка: Скучни герои, скучни цели и безинтересни планове, но филмът определено знае как да играе с очакванията и как поетапно да разкрива какво същество се крие зад опасността, дебнеща над героите ни.

3. The Invisible Man – 9 точки

Изображение с име: the invisible man

Нед Недев – 5 точки: Първенецът ми тази година е „Невидимият“. Харесвам концепцията за невидим човек в хорър филм, и тук същата е представена доста ефективно. Единствената ми по-сериозна забележка е, че действието трябваше да се развива в ХХ век, като аз лично бих избрал първата половина на века.

Джелил – 4 точки: Мога да кажа, че тази кръстоска между свръхестествен ужас, психотрилър и научна фантастика би се получила като манджа с грожде в чужди ръце, но в ръцете на сценариста и режисьор Лий Уанел нещата не са съвсем така. Има драма, има ужас, има обрати. Единственото липсващо е една по-гротескна атмосфера, която можеше да превърне този филм от много добър в класика.

2. Спутник – 13 точки

Изображение с име: sputnik

Нед Ласков – 5 точки: „Спътник“ се води хорър филм, но няма типичните за хоръри черти – изскачащи на екрана неща и твърде брутални кървища. Затова и ми хареса толкова. Филмът е с оригинална идея (доколкото може), доста добре изигран, с хубави ефекти. Режисурата е леко различна, личи си че е от друга школа, но в никакъв случай не е лоша, а филмът не доскучава. И най-важното за мен – филмът не игнорира всяка позната наука на човечеството и елементарна логика. Хората не правят глупости, както във всеки друг хорър. Останах наистина приятно изненадан от този руски филм.

Иван – 3 точки: Добър фантастичен хорър от страна на руснаците. Естествено, имат много да учат как се прави блокбъстър, но вървят в правилната посока.

Додо – 3 точки: Много се радвам, че и руснаците се опитват да поддържат ниво на кинопроизводството  Е, трябва да се признае, че сред общия недостиг на неща за гледане, „Спутник“ със сигурност изглежда като голям успех.

Нед Недев – 2 точки: Може би най-добрият руски научнофантастичен филм за текущия век (или поне един от най-добрите). Сюжетът върви със сравнително бавно темпо при първо гледане, но при второто не се усеща. Режисурата и актьорската игра са на ниво. Смятам, че ще се хареса на феновете на сай-фай хорърите.

 

1. Tenet – 20 точки

Изображение с име: tenet

Джелил – 5 точки: „Science fiction“ означава научна измислица и „Тенет“ e точно това. Този филм изгражда една уникална научна измислица, която бива подпомогната от авторско експериментално кино. Малко са филмите, които могат да си позволят такъв хазарт, а лично за мен в този хазарт „Тенет“ си заслужава до последната стотинка. Къде и кога сте гледали, чели или изиграли история, която се развива отпред назад и отзад напред. Отговор: никъде и никога преди!

Иван – 5 точки: Почти нищо не гледах на кино и това беше един от малкото филми, за които успях да отида. За мой късмет, той се оказа доста добър.

Петър – 5 точки: Много се старах да дам 5 точки на нещо друго, защото „Тенет“ далеч не е перфектен, но просто нямаше на какво. Филмът е с интересна идея, заплетена история, има си чар и заряд. В гадна година като тази е достатъчно, за да вземе първо място в личната ми класация.

Нед Недев – 4 точки: Тенет е добре изглеждащ, комплексен филм, който трябва да се гледа със качествена аудио система. Историята и екшъна са интригуващи, но героите са лишени от емоционален заряд.

Нед Ласков – 1 точка: Давам му една точка, защото тази година съвсем нямам други филми, които да класирам. „Тенет“ става за гледане и идеята е добра. За съжаление, изпълнението е посредствено, историята няма нищо оригинално и ново, а научнофантастичните елементи куцат – нито са интересни нито са издържани.

 

А ето и цялата класация, в която влизат филми от САЩ, Канада, Великобритания, Южна Корея, Русия и Полша:

Изображение с име: filmi 2020

 

Наказателни точки:

Нед Недев: Artemis Fowl – Колебаех се между Блъдшот, Хищни птици и Дулитъл, но тези филми поне имат някаква елементарна наченка за филм. При Artemis Fowl не видях такъв феномен. Ако бях чел книгите, сигурно и щях да го мразя.

Петър: W lesie dziś nie zaśnie nikt (Nobody Sleeps in the Woods Tonight) – Оценявам необходимостта Източна Европа да навакса в любимите ми жанрове, както и че това неизбежно ще води до вкарване на изцедени до болка клишета в първите филми от тази линия. Тук обаче поляците се оливат брутално, а към това добавят бавно темпо, дразнещи главни герои и противоречиви послания. Ако ще атакуваме световния пазар с такива филми, по-добре да не го правим въобще. Тази простотия спокойно би могла да излезе и от България, абсолютно същата, бетер с държавното финансиране.

Додо: Wonder Woman 1984 – Този филм е кошмарно зле. Пропагандира тези и идеи, които са вредни за изкуството. Трябва да се забрани на всяка кисела жена да прави феминистки филми, защото с това не се помага в световната борба с толерантността. Може да се напише дисертация по всички сгрешени, малоумни и излишни елементи в този филм, но няма да го направя, защото той дори това не заслужава. Дано пандемията да разтърси малко Холивуд и да не позволява пръскането на филми по подобни срамни проекти, а да се дава повече шанс на оригиналното изкуство, направено с мисъл и сърце.

Иван: Wonder Woman 1984 – Най-скъпата боза, която гледах тази година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата