top secret

5 от топ-секретните правителствени бази

Много често при апокалиптичните събития от междупланетарен характер във фантастиката се оказва, че вече има човешка организация, способна да се справи с проблема, но тя е топ-секретна. Вижте пет от тези тайни организации.

Напълно естествено и доста често срещано явление във филмите е, когато Земята е изправена пред нещо непознато, да има сформирана организация, занимаваща се с него. Дали ще е извънземна цивилизация, аномалия или напреднала технология, абсолютно винаги има клон на правителството да се занимава с нея. Организацията е повече от свръхсекретна и в повечето случаи подчинена пряко на американския президент.

Днес ще припомним някои от най-известните сред тях.

 

„Зона 51“

Може би най-известната сред всички „тайни“ проекти. Позната още като „Area 51“ или „Сектор 51“, Зона 51 дължи своята известност на това, че е използвана в доста филми, книги и игри. Превърнала се е в нарицателно за място и организация на странностите.

В действителност, такова място наистина съществува. Първоначално съществуването му е било пазено в тайна и това е продължило дълги години. Ето защо са се появили спекулации, че това е таен правителствен клон, занимаващ се с уфология. Официалната информация на Американското правителство е, че Зона 51 е военновъздушен полигон, занимаващ се с изпитанието и изучаването на модерни летателни апарати, както и чуждестранни такива. Естествено, едва ли някой от нас, феновете на жанра, вярва на тази теория, но единен достоверен източник засега няма.

Именно тайнствеността, в която е обвита Зона 51, безбройните спекулации, че там се изследват извънземни същества, разказите на граждани от съседни градчета, че са наблюдавали НЛО, правят идеята толкова привлекателна. Всичко това вкарва този американски свръхсекретен проект в огромно количество филми, книги и игри („Денят на независимостта“, „Старгейт“ и др.)

 

Старгейт командване

Като споменахме Старгейт, няма как да подминем старгейт командването. Филмите и сериалите, които плениха с историята си милиони зрители, дават и една от най-интересните секретни бази – Старгейт командването в Шайенската планина (Крийк Маунтин във филма).

В тази база, наричана накратко SGC, се намира старгейтът – порталът към други светове. Няколко екипа ежедневно използват краткия път към други планети и изследват вселената. Тайната се крие от обществото, защото се смята, че извънземните заплахи, на които се натъкваме по пътя, ще предизвикат паника сред хората, но така или иначе опасностите рядко се ограничават само до тази база. Освен това в нея се изследват и артефактите от чуждите светове, които екипите носят, а след това се транспортират до Зона 51.

Постепенно Старгейт командването се разпростира и чрез други бази – оттам се контролира алфа базата, мястото където персоналът ще се евакуира в критичните случаи, както и базата на Атлантида, извънземен град от далечна галактика. За съжаление, вече нито един от сериалите, свързани с тази база, не се излъчва.

 

Секретна програма „Мъже в черно“

Цел: Да се ​​поддържа контакт с извънземни, живеещи на Земята, и да се наблюдават пристигащите и заминаващите такива, за да се гарантира безопасността на планетата ни. А и за да се опази тайната за съществуването на извънземен живот от света. Погледнете тази светлина.

Топ-агентите на организацията, които неведнъж са спасили Земята (например чрез прокуждането на Серлина, една от най-секси извънземните мацки) са агенти Кей (Томи Лий Джоунс) и Джей (Уил Смит). Те са Мъжете в черно, извършващи имиграционни услуги и наблюдаващи всички извънземни на Земята. Те са нашата най-добра, последна и единствена защитна линия, когато „близките срещи от трети вид“ загрубеят. Работата им се пази в дълбока тайна, но все пак никой не може да спре градските легенди за мъжете, които винаги се обличат в черни смокинги. Скоро се очаква още едно тяхно приключение да излезе по кината.

 

Програма „Универсален войник“

Тази програма позволява мъртвите войници да се съхраняват така, че да могат да бъдат анимирани и използвани във военни операции по-късно. Анимирането обаче ги прави по-силни и те се превръщат в нещо като зомби терминатори. Идеята може да е добра и изгодна за Американското правителство, стига да не погазваше основни човешки права и да беше реализирана така, че нищо да не се обърка. За съжаление филмите и игрите по тази идея показват, че програмата е твърде несигурна и често нещо не става както трябва, а героят на Жан Клод Ван Дам е „живо“ доказателство за това.

 

Еврика

С известна доза горчивина обръщаме внимание на Еврика, най-голямата секретна база на правителството, разраснала се до цял град, носещ името на известното Архимедово възклицание. В този град са събрани всички най-добри учени от света. Така те могат да изследват нови научни области на спокойствие, да си помагат, а и да бъдат събрани на едно място, където да не могат да унищожат целия свят. Е, ако не беше способния шериф Джак Картър, именно това можеше да се случи, но така или иначе ситуациите обикновено се овладяват достатъчно бързо. Градът е пазен в тайна от обикновените хора, за да може да се поддържа спокойния ритъм на работа на учените.

За съжаление, „Еврика“ скоро ще свърши, но тази секретна база завинаги ще остане в сърцата ни.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата